Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 09:04

Βλόγγος - Το ορεινό χωριό της Αρκαδίας με την πανοραμική θέα (Φωτογραφίες)

Βυθισμένος στην ομίχλη, αγκαλιασμένος από σύννεφα ή σκεπασμένος με χιόνι τους χειμερινούς μήνες, ο Βλόγγος ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Αρκαδίας, με την πανοραμική θέα, μαγεύει όσους το επισκέπτονται.

Σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα και φωλιασμένο στην προτελευταία κορυφή του όρους Εχτίχοβατο, το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Δημητσάνα και 44 από τη Βυτίνα.

Τον Βλόγγο τον έχουν χαρακτηρίσει ως «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου» και όχι τυχαία, αφού η τοποθεσία όπου βρίσκεται, προσφέρει μία ανεμπόδιστη θέα προς το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, τον Ταΰγετο, το Λυκαίο όρος και τη Μίνθη. Μάλιστα, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή μπορεί κανείς να απολαύσει ολόκληρη την κοιλάδα του Αλφειού, ακόμα και το Ιόνιο πέλαγος.

Τα περισσότερα σπίτια του χτίστηκαν τον 19ο αιώνα (ή και παλαιότερα) από Λαγκαδινούς μαστόρους. Δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής αποτελούν, εκτός από τα σπίτια, το μικρό κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου (το οποίο λειτουργούσε ως το 1969) και ο Ιερός Ναός τού Αγίου Γεωργίου, κάτω από τον οποίο βρίσκεται παλαιά πηγή με δύο «καντάλους», από όπου αναβλύζει επί αιώνες κρύο νερό. Το 1978, ο Βλόγγος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός.

Ο Βλόγγος συμμετείχε ενεργά και στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, αλλά και στους μετέπειτα εθνικούς αγώνες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως μαρτυρούν ιστορικές αναφορές. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρει ποικίλες επιλογές πεζοπορίας, άθλησης (κανόε καγιάκ, ράφτινγκ, σκι), επίσκεψης χώρων ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και περιήγησης πλούσιων βιοτόπων.