Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2018 09:15

Πάπιγκο - Όταν το φυσικό κάλλος συναντά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική (Βίντεο+φωτογραφίες)

Είναι από τα πιο διάσημα χωριά του Ζαγορίου και αποτελούν τον ορισμό της απόλυτης γαλήνης.

Όσοι αποζητούν την ηρεμία και λίγες στιγμές πραγματικής χαλάρωσης, σίγουρα θα τις βρουν στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο. Οι δύο παραδοσιακοί οικισμοί στα Ζαγοροχώρια συνδυάζουν μοναδικά το φυσικό κάλλος με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Άλλωστε, το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.

Το Μεγάλο Πάπιγκο μαζί με το γειτονικό του χωριό, το Μικρό Πάπιγκο (πολλοί τα αναφέρουν ως ένα. Άλλοι, τα αναφέρουν ως δύο μαχαλάδες, αφού η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 2χλμ.) στέκονται στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο, στις πλαγιές της Τύμφης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου γεγονός το οποίο κάνει κατανοητό, ακόμη και σε όποιον δεν το έχει επισκεφτεί, το λόγο για τον οποίο ξεχωρίζει.

Ωστόσο, εκτός από το φυσικό τοπίο, το Πάπιγκο μπορεί να καμαρώνει και για τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια με τις πέτρινες σκεπές, τα καλοδιατηρημένα καλντερίμια και τις όμορφες πέτρινες βρύσες. Ένας πέτρινος καμβάς ζωγραφικής και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός. Τα περισσότερα από τα παλιά σπίτια είναι χτισμένα τον 18ο και 19ο αιώνα.

Διάσημο σημείο κοντά στον οικισμό είναι και οι κολυμπήθρες. Πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου, οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας κολυμπήθρες. Το μέρος αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ορειβασίας, ενώ το Φθινόπωρο τα χρυσοκίτρινα χρώματα της φύσης θα σας μαγέψουν.

Βίντεο: SamAir77