Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 09:08

Χρυσή - Ο απόλυτος εξωτικός παράδεισος στην άκρη της Ελλάδας (Βίντεο)

Λένε πως μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις και το ρητό αυτό ισχύει στο απόλυτο στην περίπτωση του Γαϊδουρονησιού.

Λέγεται Χρυσή, είναι γνωστό όμως και ως Γαϊδουρονήσι. Είναι νησίδα του Λιβυκού πελάγους και βρίσκεται περίπου 15 χλμ. (δηλαδή 9 μίλια) νότια της Ιεράπετρας. Περίπου 700 μέτρα ανατολικά της βρίσκεται η νησίδα Μικρονήσι. Είναι μία από τις πολλές νησίδες που περιτριγυρίζουν την Κρήτη και είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της. Έχει έκταση 4,743 τ.χλμ. και, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, μόλις 2 κατοίκους.

Οι παραλίες της έχουν λευκή και ξανθή άμμο, ενώ χρωματίζονται ροζ από τα θραύσματα από κοχύλια που υπάρχουν διάσπαρτα σε πολλά σημεία. Τα νερά τους είναι κρυστάλλινα και διαυγή με τιρκουάζ απόχρωση.

Στις παραλίες με τις χρυσαφένιες αμμουδιές οφείλεται και το σύγχρονο όνομά της. Την καλοκαιρινή περίοδο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι προσεγγίζουν το νησί με τουριστικά καραβάκια από την Ιεράπετρα.

Στη Χρυσή επιβιώνει ένα αρκετά μεγάλο κεδρόδασος, έκτασης 350 στρεμμάτων, με μεγάλους, εντυπωσιακούς κέδρους. Όλο το νησί έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων πάνω στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Είναι ο απόλυτος παράδεισος του Λιβυκού Πελάγους.

Η εικόνα μιλάει από μόνη της… Απολαύστε την πτήση!

Βίντεο: haanity