Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 09:12

Γαλαξίδι - Ένα νησί... δεμένο στη στεριά (Βίντεο+φωτογραφίες)

Μπορεί να είναι από τις δημοφιλείς επιλογές για τις Απόκριες, καθώς είναι ευρέως γνωστό για το παλαιό έθιμό του, το αλευρομουτζούρωμα, όμως, το Γαλαξίδι (ή Γαλαξείδι) είναι ένας υπέροχος προορισμός για όλες τις εποχές. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες και το Φθινόπωρο είναι πολλοί εκείνοι, που το επιλέγουν ως σύντομη απόδραση.

Το Γαλαξίδι βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και, συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας, ενώ η αρχοντική ομορφιά του προκαλεί τον θαυμασμό των επισκεπτών. Το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του. Στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξε μια σπουδαία ναυτική πολιτεία, ενώ τα πλιθόκτιστα αρχοντικά ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850 ενώ πολλά σπίτια έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους. Η βόλτα στα καντούνια του παραδοσιακού οικισμού (έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1967), αλλά και στο κεντρικό λιμάνι θα σας ανταμείψει με τη μοναδική ομορφιά που θα συναντήσετε.

Η γραφική αυτή κωμόπολη ενδείκνυται για ρομαντικούς περιπάτους. Μπορείτε να ανεβείτε στον λόφο Ξηροτύρι, βόρεια του Γαλαξιδίου, όπου βρίσκεται η σπηλιά Αγκώνα με σταλακτίτες, σκαλιστά σκαλοπάτια και ένα αρχαίο πιθάρι σφηνωμένο στον πυθμένα της.

Επίσης, ανάμεσα στα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, το παλιό Σχολείο και το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο από τη βόλτα σας για να δείτε σπουδαία εκθέματα.

Βίντεο: fab drone