Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 09:39

Η Μεσσήνια Παναγιώτα Νταϊφώτη, μας «ξεναγεί στον κόσμο» του τουριστικού κλάδου (pics)

Στον απαιτητικό τουριστικό τομέα, στην Οία της Σαντορίνης εργάζεται εδώ και λίγα χρόνια η Μεσσήνια Παναγιώτα Νταϊφώτη, ως υπεύθυνη υποδοχής στο συγκρότημα “270 Oia’s View” και στο “Lydia’s House”.

Παρότι ο αρχικός της στόχος και οι σπουδές ήταν σε άλλη κατεύθυνση, η ίδια δηλώνει πως ο χώρος αυτός είναι γεμάτος προκλήσεις και ευκαιρίες, αν κάποιος θελήσει να τον γνωρίσει καλύτερα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες της χώρας μας.

Περισσότερα εξηγεί στην “Ε”, για το πώς βλέπουν οι τουρίστες την Ελλάδα και το τι εφόδια πρέπει να έχει κανείς, για να ξεκινήσει καριέρα σε αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο.

- Σπούδασες στο Τμήμα Πολιτικών Εργων Υποδομής στα ΤΕΙ της Πάτρας. Πως επέλεξες αυτή την τωρινή πορεία που δεν σχετίζεται με το θέμα των σπουδών σου και πόσο δύσκολο ήταν να αντεπεξέλθεις;

“Νομίζω δεν επέλεξα αυτή την πορεία, αλλά με επέλεξε αυτή! Δύσκολοι οι καιροί για τον τομέα, αφού είχαμε ήδη μπει στην κρίση, όταν αποφοίτησα. Τα τουριστικά προέκυψαν γιατί έπρεπε κάτι να κάνω για να βγάλω τα προς το ζην. Ηταν ξένο κομμάτι, καινούρια μονοπάτια, ήθελε υπομονή -και θέλει ακόμη- δεν σταματάς να μαθαίνεις”.

- Αν σου γινόταν πρόταση για δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασες θα την σκεφτόσουν αυτή τη χρονική στιγμή;

“Φυσικά! Αυτό που σπούδασα ήταν κάτι που ήθελα και μου άρεσε. Ομως, πλέον υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτώ (π.χ. οικονομικοί) για να με κάνουν να πάρω αυτή την απόφαση”.

- Ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χώρο του τουρισμού από την Costa Navarino που βρίσκεται εδώ στην Μεσσηνία. Τι εμπειρία αποκόμισες και γιατί αποφασίσατε να συνεχίσετε στη Σαντορίνη;

“Νομίζω είναι ένα μικρό σχολείο η Costa Navarino, και ας ήμουν μόνο για μια σεζόν. Ημουν στο τμήμα του γκολφ και ήταν μια μοναδική εμπειρία να εργαστώ σε ένα χώρο - όχι και τόσο γνώριμο στην Ελλάδα. Η πρόταση για την Σαντορίνη ήρθε μετά το τέλος εκείνης της σεζόν και ήταν για μένα ένα βήμα πιο πολύ για να δω κάτι διαφορετικό και κυρίως να δω και τις δυνατότητές μου. Ηταν κάτι σαν πρόκληση”.

- Πόσο απαιτητική είναι αυτού του είδους η δουλειά και μάλιστα στην εποχή αυτή που η χώρα είναι σε οικονομική κρίση;

“Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη απαίτηση που έχει αυτή η δουλειά είναι η υπομονή και ύστερα οι γνώσεις. Ερχεσαι σε καθημερινή επαφή με τόσο κόσμο με διαφορετικές συμπεριφορές και απαιτήσεις, που πρέπει πάντα να τους εξυπηρετήσεις με ευγένεια και χαμόγελο. Παρόλο που οι ώρες είναι πολλές και η κούραση αρκετή, τα χρήματα εδώ στο νησί είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε αυτό είναι και από τα πιο δυνατά κίνητρα”.

- Εργάζεσαι σε ένα από τα πιο γνωστά και μεγάλα συγκροτήματα του νησιού. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου που διαμένει στις εγκαταστάσεις είναι από το εξωτερικό ή Ελληνες;

“Είναι κυρίως από το εξωτερικό, σπάνια έχουμε Ελληνες στο συγκεκριμένο συγκρότημα”.

- Τι γνώμη σχηματίζουν οι τουρίστες και οι ομογενείς, μόλις έρχονται στη χώρα μας; Είναι πολύ αλλιώτικο το πλάνο που έχουν φανταστεί;

“Εάν όχι όλοι, το 99% των επισκεπτών, εντυπωσιάζονται, τους μαγεύει ο τόπος. Από τους περισσότερους ακούω να σχολιάζουν τη χώρα μας με τα καλύτερα λόγια και να την αποκαλούν «παράδεισο». Οι δε ομογενείς έχουν μια συγκινητική χαρά που επισκέπτονται τον τόπο τους. Ορισμένες φορές, η πραγματικότητα ξεπερνά τις προσδοκίες τους, όπως μας αναφέρουν και αυτό είναι κάτι που δίνει σε εμάς τους εργαζόμενους μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Είναι πολύ όμορφο να βλεπεις ανθρώπους χαρούμενους που επέλεξαν τον τόπο σου για τις διακοπές τους”.

- Ποια εφόδια πρέπει να έχει ένα νέο παιδί που θέλει να εργαστεί στον τουρισμό; Τι πρέπει να ξέρει, όσον αφορά τις δυσκολίες του επαγγέλματος;

“Πιστεύω πως ένα νέο παιδί για να ακολουθήσει τα τουριστικά επαγγέλματα χρειάζεται να οπλιστεί με υπομονή και ψυχραιμία. Και αυτό επειδή έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με πολύ κόσμο και διαφορετικούς χαρακτήρες. Επειτα, να υπάρχει πραγματική θέληση για δουλειά, καθώς είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να αποφέρει σημαντικό οικονομικό κέρδος που όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο πιο πολύ κερδίζεις. Σίγουρα η γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας είναι σημαντικό εργαλείο που κάνει πιο εύκολη τη δουλειά”.