Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018 09:06

4+1 παραθαλάσσιες στάσεις στη Δυτική Μεσσηνία (Βίντεο+φωτογραφίες)

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, είναι μία από τις πιο όμορφες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας, και η παραλία της είναι φημισμένη όχι μόνο για τις ατέλειωτες περατζάδες, αλλά και για τα καθάρια, καταγάλανα νερά που προκαλούν τους επισκέπτες της να βουτήξουν.

Αν όμως θέλετε κάτι διαφορετικό, τότε οι αναρίθμητες παραλίες και γενικότερα οι περιοχές της Μεσσηνίας δίπλα στο κύμα θα καλύψουν κάθε σας απαίτηση.

Κοσμικές και πολυσύχναστες, απομονωμένες ή δίπλα στα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής, ακόμα και παραλίες «παγκόσμιας κλάσης» όπως η Βοϊδοκοιλιά, άλλες οργανωμένες κι άλλες ερημικές, είναι βέβαιο πως θα σας κερδίσουν από την πρώτη σας επίσκεψη.

Έτσι, αυτή τη φορά θα εστιάσουμε σε πέντε παραθαλάσσιες στάσεις στη Δυτική Μεσσηνία, οι οποίες ξεχωρίζουν η κάθε μια για τους δικούς της λόγους.

Βοϊδοκοιλιά

Είναι η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα! Βρίσκεται δίπλα στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Πύλο. Αυτός ο φυσικός κόλπος είναι μοναδικής ομορφιάς.

Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά.

Μεθώνη

Η Μεθώνη είναι μία πανέμορφη γραφική κωμόπολη στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου και του νομού Μεσσηνίας στην οποία δεσπόζει το καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο με τα ψηλά τείχη και τον περίφημο οκταγωνικό Μπούρτζι χτισμένο στην άκρη της χερσονήσου της Μεθώνης.

Φημίζεται για το καλό φαγητό στις παραθαλάσσιες ταβέρνες και τα εστιατόρια δίπλα στο κύμα καθώς και για την ωραία θάλασσα και τις αρκετές παραλίες είτε μέσα στην πόλη είτε σε κοντινές με το αυτοκίνητο αποστάσεις.

Νήσος Πρώτη

 

H Πρώτη είναι ένα πανέμορφο μικρό νησί ακριβώς απέναντι από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας. Απέχει μόλις ένα μίλι από την ακτή και είναι άνυδρο και ακατοίκητο. Ωστόσο, είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μέρος με ιστορία που ξεκινάει από πολύ παλιά.

Το όνομα του νησιού αυτού οφείλεται στον θαλασσινό θεό Πρωτέα, γιό του Ποσειδώνα. Γι’ αυτό και το νησί μοιάζει με κροκόδειλο: λόγω του θυμού του, ο θεός Πρωτέας έπαιρνε μορφή άγριου ζώου και γινόταν νησί – Νήσις Πρωτεύς.

Το νησί της Πρώτης έχει σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Εκεί σώζονται τα ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο.

Φοινικούντα

Η παραλία βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον οικισμό της Φοινικούντας, στο νότιο τμήμα του νομού Μεσσηνίας.

Είναι βραβευμένη με Γαλάζια σημαία για την καθαριότητά της, είναι στρωμένη με άμμο και διαθέτει καθαρά, γαλαζοπράσινα νερά, ζεστά χωρίς μεγάλο βάθος, κάτι που την καθιστά ιδανικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Λόγω του ότι βρίσκεται μέσα στον οικισμό οτιδήποτε χρειαστείτε θα το βρείτε στα πόδια σας. Η παραλία είναι σχεδόν πάντα είναι γεμάτη από κόσμο, καθώς την προτιμούν οι ντόπιοι παραθεριστές.

Πύλος

Η πανέμορφη Πύλος είναι μία μικρή κωμόπολη στις δυτικές ακτές του νομού Μεσσηνίας και είναι χτισμένη στον όρμο του Ναβαρίνου (ή κόλπος Πύλου), απέναντι από το νησάκι της Σφακτηρίας.

Σε διάφορα σημεία της Πύλου θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία για τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αξίζει να επισκεφτείτε το Αντωνοπούλειο Μουσείο με εκθέματα από διάφορες ιστορικές περιόδους, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο της Πύλου και φυσικά το Νεόκαστρο.

Βίντεο+φωτογραφίες: Γιάννης Μαρκάκης