Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 09:12

Πόρτο Κάγιο - Μαρμάρι: Δύο μοναδικές «αγκαλιές» της φύσης (Βίντεο+φωτογραφίες)

Δύο μοναδικές «αγκαλιές» της φύσης κοντά στο άκρο της λακωνικής χερσονήσου, το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι, μαγνητίζουν το βλέμμα του ταξιδιώτη που τις αντικρίζει από ψηλά.

Το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο της λακωνικής γης, η ασυναγώνιστη θέα, η απέραντη θάλασσα και ο μεθυστικός αέρας της Μάνης συναρπάζουν όσους ανακαλύπτουν αυτόν τον ξεχωριστό τόπο.

Το Πόρτο Κάγιο, γραφικός παραλιακός οικισμός, χτισμένος σε κλειστό όρμο, είναι μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Mάνης. Tο ασφαλές φυσικό λιμάνι του Πόρτο Kάγιο, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ψαμαθούς, υπήρξε ορμητήριο του Λάμπρου Kατσώνη στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το Μαρμάρι, γνωστός τόπος παραθερισμού, φημίζεται για τις όμορφες αμμουδερές παραλίες του με τα γαλαζοπράσινα νερά, το Μαρμάρι Ι και το Μαρμάρι ΙΙ.

Το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι, το αχτύπητο δίδυμο της Λακωνίας, προσκαλούν τους ταξιδιώτες σε ένα ταξίδι-πρόκληση για μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία.

Νότια από το Πόρτο Κάγιο και το Μαρμάρι βρίσκεται το ακρωτήρι Ταίναρο (Ματαπάς), νότιο άκρο της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στα ανοιχτά του Ταινάρου συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (28 Μαρτίου 1941) βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η σημαντική αυτή ναυτική σύγκρουση (γνωστή ως ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά) απέβη νικηφόρος για το βρετανικό στόλο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, στο Πόρτο Κάγιο.

εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στη διαδρομή προς το χωριό Πάλιρος.

*Το χωριό Πάλιρος, με μανιάτικα πυργόσπιτα και την εκκλησία της Φανερωμένης, με τοιχογραφίες.

*Το Αχίλλειο, μανιάτικος οικισμός, χτισμένος σε απόκρημνη πλαγιά, απέναντι από το Πόρτο Κάγιο.

Εδώ σώζονται τείχη παλαιού κάστρου. Μονοπάτι οδηγεί στην πηγή του χωριού και στην ακρογιαλιά του Κάλαμου.

*Ο οικισμός Καινούργια Χώρα. Από το ψηλότερο σημείο του έχετε υπέροχη θέα.

*Τα Κορογονιάνικα, μανιάτικο χωριό, με τις εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους, της Υπαπαντής και της Αγίας Τριάδας.

*Το ακρωτήρι Ταίναρο (Ματαπάς). Στην περιοχή υπήρχαν κατά την αρχαιότητα η πόλη Ταίναρος (εγκαταλείφθηκε στις αρχές των Ρωμαϊκών Χρόνων) και το ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνα (άσυλο των δούλων και των εγκληματιών), όπου τοποθετούνταν οι πύλες του Άδη.

Με οικοδομικό υλικό του αρχαίου ιερού οικοδομήθηκε κοντά στον οικισμό Κοκκινόγεια, στην ακρογιαλιά, το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων, ερειπωμένο σήμερα.

Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι θα δείτε τμήματα αρχαίων ψηφιδωτών και λαξεύματα σε βράχους.

Μονοπάτι (διαδρομή 35') οδηγεί στο μεγάλο πέτρινο φάρο του Ταινάρου, που κατασκευάστηκε το 1882. Θαυμάσια είναι η θέα στο πέλαγος και τα διερχόμενα εμπορικά πλοία.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στο Πόρτο Κάγιο, στον Κάλαμο, στο Μαρμάρι, στο Βαθύ Αυλάκι και στα Κοκκινόγεια.

Πόρτο Κάγιο

Μαρμάρι