Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 09:28

Λεωνίδιο - Ξενάγηση στην όμορφη περιοχή της Αρκαδίας (Βίντεο+φωτογραφίες)

Είναι η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, με την τσακώνικη διάλεκτο, παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου, να ομιλείται ακόμα, κυρίως από τους γηραιότερους.

Οπότε, διαβάζοντας την πινακίδα «Καούρ εκάνατε τον Αγιελίδη», μπαίνοντας στο Λεωνίδιο, ή ακούγοντας κάποιον να σας χαιρετά με τον τρόπο αυτό, να ξέρετε πως σας καλωσορίζει σε μία από τις πιο όμορφες και πλουσιότερες πολιτιστικά πόλεις της Πελοποννήσου.

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 95 χιλιομέτρων από την Τρίπολη, στην Αρκαδία, στην άκρη μιας εύφορης κοιλάδας με ελιές και εσπεριδοειδή, ανάμεσα σε απόκρημνα βουνά. Πάνω του δεσπόζουν οι επιβλητικοί κόκκινοι βράχοι, σήμα κατατεθέν του Λεωνιδίου.

Όλη η περιοχή του Λεωνιδίου ξεχωρίζει για την εξαιρετική αρχιτεκτονική, ενώ η πόλη είναι χαρακτηρισμένη παραδοσιακός οικισμός. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τόσο η αγορά, στο κέντρο του Λεωνιδίου, όσο και πολλά αρχοντικά που βρίσκονται διάσπαρτα και εντυπωσιάζουν με την κατασκευή και τον διάκοσμό τους. Μεταξύ αυτών ο Πύργος Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά και οι πύργοι Πολυτίμου και Νούφρη. Ιστορική αξία έχουν και αρκετές εκκλησίες, ενώ ξεχωρίζει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, πάνω σε ύψωμα νότια της πόλης.

Η πιο χαρακτηριστική εποχή του χρόνου για να βρεθεί κανείς στο Λεωνίδιο είναι το Πάσχα, όταν ο ουρανός γεμίζει χρωματιστά «αερόστατα», που κάνουν τις στιγμές αξέχαστες και την εικόνα φαντασμαγορική. Η πόλη γεμίζει επισκέπτες και στο τέλος του Αυγούστου, στην παραδοσιακή και λαμπρή γιορτή της μελιτζάνας, η οποία είναι χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής. Πιο γλυκιά από άλλες ποικιλίες, η περίφημη «τσακώνικη μελιτζάνα» του Λεωνιδίου έχει τυποποιηθεί και αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Tsakoniki Aubergine of Leonidas) και της έχει απονεμηθεί ειδικό πιστοποιητικό και σύμβολο προέλευσης.

Εκτός από αυτόνομος προορισμός, το Λεωνίδιο είναι και αφετηρία για γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε μια βόλτα στα Πούλιθρα - η εκπληκτική παραλία τους θα σας μείνει αξέχαστη.

Βίντεο: Runnismos Travel Guru