Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2018 09:46

Τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δείτε στην Καλαμάτα (pics)

Λόγους για να εξερευνήσει κάποιος ταξιδιώτης την πόλη της Καλαμάτας προτείνει στους αναγνώστες του το theculturetrip.com, ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέσα ιντερνετικής ενημέρωσης σε θέματα πολιτισμού με γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Τελ Αβίβ και με ανταποκριτές από όλο τον κόσμο.

Περιγράφοντας τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δείτε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η συντάκτης του άρθρου επισημαίνει τα σημεία εκείνα που της έκαναν εντύπωση, δείχνοντας ιδιαίτερα εντυπωσιασμένη από όσα συνάντησε.

Να σημειώσουμε πως η Ethel Dilouambaka, είχε ξανααναφερθεί σε σχετικό άρθρο της στην Καλαμάτα, συγκαταλέγοντάς την τότε στα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος πριν... ακριβύνουν.

Αναλυτικά το αφιέρωμα έχει ως εξής:

Ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο, η Καλαμάτα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή μετά την Πάτρα, βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, στους πρόποδες της μαγευτικής και εντυπωσιακής οροσειράς του Ταϋγέτου. Φυσικά, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τις ελιές Καλαμών, οι οποίες προέρχονται από αυτήν την περιοχή, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στην πόλη από ό, τι οι ελιές της.

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αναμφισβήτητα, το ετήσιο γεγονός που έβαλε την πόλη στον πολιτισμικό χάρτη είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε το 1995. Το φεστιβάλ που γίνεται κάθε καλοκαίρι, προβάλλει τη δημιουργικότητα των χορογράφων και χορευτικές ομάδες και καλωσορίζει τους επισκέπτες σε αυτήν την υποτιμημένη περιοχή της Πελοποννήσου.

Παλαιά πόλη

Όπως και πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, η Καλαμάτα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκπληκτική ιστορική συνοικία, την Παλαιά πόλη. Εκεί, θα περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια και ανάμεσα στα νεοκλασικά αρχοντικά και τις χαριτωμένες περιστοιχίες. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, ακριβώς κάτω από το κάστρο. Στην παλιά πόλη της Καλαμάτας φιλοξενούνται πολλές εκκλησίες, όπως η βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και ο ναός ΤΗς Υπαπαντή, λίγα μουσεία και πολλά καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα και πρωτότυπα αναμνηστικά.

Εκκλησία της Υπαπαντής

Ο ναός που χτίστηκε το 1839, είναι μια εκπληκτική εκκλησία βυζαντινού ρυθμού που φιλοξενεί μια ιερή εικόνα της Παναγίας του ίδιου ονόματος, η οποία χρονολογείται από το 672 μ.Χ. Ανακαλύφθηκε στα στάβλια του οθωμανικού κυβερνήτη αφού είχε ένα όνειρο για μια γυναίκα που του έλεγε να σκάψει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Σοβαρά κατεστραμμένη από τους σεισμούς του 1886 και του 1986, η εκκλησία, που κάθεται σε μια πλατεία με το ίδιο όνομα, αποκαταστάθηκε και τις δύο φορές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεσσηνίας, που βρίσκεται στην ιστορική καρδιά της Καλαμάτας, όπου στεγάζεται η παλιά αγορά, στεγάζει μια μεγάλη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη βυζαντινή εποχή. Είναι χωρισμένη σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις επαρχίες της Μεσσηνίας, όπως η Καλαμάτα, η Μεσσηνή, η Πύλος και η Τριφυλία. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν ένα υπέροχο ψηφιδωτό από την Κορώνη.

Κεντρική αγορά τροφίμων

Η κεντρική αγορά της Καλαμάτας αποτελεί πόλο έλξης από μόνη της. Κάτι περισσότερο από 450 παραγωγοί και πωλητές συναντιούνται κάθε Τετάρτη και Σάββατο για να πουλήσουν ένα πλήθος φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων τοπικών σπεσιαλιτέ όπως ελιές Καλαμών, φυσικά. Θα βρείτε επίσης νόστιμα προϊόντα όπως το τυρί sfela (ημίσκληρο τυρί από γάλα προβάτων ή αγελάδων), το παστέλι, το μέλι, τα λαλάγγια, ένα είδος κουλουριασμένων τηγανιτών ζύμης και τα μήλα Poliani.

Κάστρο

Κυριαρχώντας στην πόλη, το κάστρο της Καλαμάτας κάθεται σε ένα καταπράσινο λόφο με πεύκα. Ο Geoffroi de Villehardouin, ένας φραγκοφύλακας που κατέκτησε την Αχαΐα, έκτισε τη δομή του το 1208. Διαθέτει μια εντυπωσιακή πύλη και αν και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, επέζησε από τον σεισμό του 1986. Καταφύγιο ειρήνης και γαλήνης, το κάστρο είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από ένα όμορφο σημείο.

Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας

Εάν είστε λάτρης της ιστορίας που τον συναρπάζει η περίπλοκη ιστορία της Ελλάδας, θα βρείτε παρηγοριά στο Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας. Είναι το σπίτι μιας μοναδικής συλλογής αρχείων, καθημερινών αντικειμένων και αντικειμένων από το 1821. Ο δεύτερος όροφος παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διαθέτει ένα τμήμα αφιερωμένο στην εκτύπωση και βιβλιοδεσία, μαρτυρία της μακρόχρονης παράδοσης της Καλαμάτας, η οποία ήταν η πρώτη πόλη της Ελλάδας που διέθετε ένα τυπογραφείο.

Μεσσηνία

Ως πρωτεύουσα της περιοχής της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσετε την περιοχή. Με εκπληκτικές παραλίες, θέρετρα τεσσάρων και πέντε αστέρων, ιστορικούς θησαυρούς όπως τα παλιά κάστρα και οι αρχαίες πόλεις, η Μεσσηνία αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Είτε βρίσκεστε εκεί για τρεις ημέρες, εβδομάδα ή ακόμα και 10 ημέρες, θα καταλάβετε γρήγορα ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψετε.