Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 10:52

Αυτό είναι το στενότερο σημείο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βίντεο)

Ψιλή Άμμος Σάμου. Στο κοντινότερο σημείο των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται αυτός ο μαγευτικός παράδεισος.

Πρόκειται για μια παραλία στην οποία έχουν βγει άλλωστε πολλοί παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που τα τελευταία χρόνια φεύγοντας από τη φρίκη του πολέμου, αναζητούν ένα πέρασμα στην Ευρώπη.

Η παραλία βρίσκεται στο Στενό της Μυκάλης που χωρίζει το νησί της Σάμου με την Τουρκία. Στο στενότερο σημείο είναι μόλις 1,6 χλμ. πλάτος, το στενότερο μεταξύ κάθε νησιού του Αιγαίου και της Τουρκίας.

Πήρε το όνομά του από το κοντινό Όρος Μυκάλη στην τουρκική ηπειρωτική χώρα. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Ποταμού Μαιάνδρου-Χερσονήσου της Μυκάλης (Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı), που βρίσκεται στην περιοχή Κουσάντασι της επαρχίας Αϊδινίου, βρίσκεται κατά μήκος του στενού.

Στο Στενό της Μυκάλης έλαβε χώρα και η ναυμαχία στις 5 Αυγούστου του 1824, όταν ο ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του Υδραίου καραβοκύρη Γεωργίου Σαχτούρη νίκησε τον τουρκικό στόλο του Χοσρέφ Πασά και απέτρεψε την κατάληψη της Σάμου. Οι απώλειες για το τουρκικό ναυτικό ήταν τρία κατεστραμμένα πλοία και 1000 άνδρες. Οι Έλληνες έχασαν μόλις τρεις μπουρλοτιέρηδες. Τα τουρκικά πλοία πυρπολήθηκαν από τα ελληνικά πυρπολικά.

Βίντεο: John Haanity