Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 09:40

«Μένουμε Μεσσηνία» - Αφιέρωμα στη Γιάλοβα (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος στο μυχό του Ναβαρίνου (κόλπου της Πύλου), η Γιάλοβα έχει πιστούς φίλους χάρη στο γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, τις μαγευτικές παραλίες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμά της.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (Διβάρι), υγρότοπος με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Σε μικρή απόσταση πίσω από το Διβάρι βρίσκεται η φημισμένη Βοϊδοκοιλιά, όρμος με αμμόλοφους και γαλαζοπράσινα νερά, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Ο αρχαιολογικός χώρος, κοντά στη Βοϊδοκοιλιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ερείπια μυκηναϊκού θολωτού τάφου («τάφος του Θρασυμήδη») σε ύψωμα πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά. Ο τάφος ανήκε κατά την παράδοση στον Θρασυμήδη, το γιο του Nέστορα.

*Το Παλιόκαστρο (Παλαιό Ναβαρίνο), στο ακρωτήρι Κορυφάσιο. Ιδρύθηκε από τους Φράγκους στα τέλη του 13ου αιώνα (μετά το 1278), στη θέση της Πύλου των Κλασικών Χρόνων, προκειμένου να ελέγχεται το βόρειο άνοιγμα (στενό Συκιάς) του Ναβαρίνου και να προστατεύεται ο κόλπος της Πύλου από τις εχθρικές επιδρομές. Η θέα από το Παλιόκαστρο είναι μαγευτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακρωτήρι Κορυφάσιο αναπτύχθηκε κατά τους Γεωμετρικούς και τους Αρχαϊκούς Χρόνους η πόλη της Πύλου.
Σε απόκρημνη θέση κάτω από το Παλιόκαστρο βρίσκεται το σπήλαιο του Νέστορα, που έχει ταυτιστεί τόσο με το χώρο όπου ο νεογέννητος Ερμής απέκρυψε την αγέλη που είχε κλέψει από τον Ήλιο-Απόλλωνα όσο και με εκείνον όπου διανυκτέρευαν τα κοπάδια των Νηλειδών, προπάντων του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα.
Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή έως και τους Κλασικούς Χρόνους, η δε ποιότητα της νεολιθικής κεραμικής που βρέθηκε σε αυτό θεωρείται εξαίρετη.

*Η εκκλησία της Παναγίας Σγράππας, κοντά στο χωριό Eλαιόφυτο.

KOΛYMΠI: Στη Γιάλοβα, τη Χρυσή Ακτή, τη Βοϊδοκοιλιά, το Πετροχώρι, το Ρωμανό, το Γλυφαδάκι και την Μπούκα.

Φωτογραφία εξωφύλλου - travel_dreamtastik

Βίντεο: MessiniaView