Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 09:21

Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και τα γραφικά μέρη που δεσπόζουν πλάι τους (pics)

Η Ελλάδα διαθέτει οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς σκιέρ.

Πέρα από εκείνα βέβαια, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο είναι πως στα "γαλόνια" της έχει πολλές τοποθεσίες (χωριά-πόλεις) γύρω από εκείνα, οι περισσότερες από τις οποίες κάθε χειμώνα "ντύνονται" αντίστοιχα στα λευκά, προϋπόθεση που είναι πολύτιμη για τον εκάστοτε ταξιδιώτη, μιας και οι χαρές του χιονιού ειδικά για τις νεαρότερες ηλικίες είναι ένας... αδιαπραγμάτευτος πειρασμός.

Το travel.eleftheriaonline έτσι, συγκέντρωσε τους προορισμούς αυτούς που θα σας προσφέρουν το "πακέτο" όλων των παραπάνω και σας τους παρουσιάζει:

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Στη βόρεια πλευρά του Χελμού (στη βόρεια Πελοπόννησο), στη θέση Βαθιά Λάκα και σε υψόμετρο 1650 μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Λειτουργεί από το 1988 και συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη την κεντρική και νότια Ελλάδα. Το κέντρο απέχει 14 χλμ από τα Καλάβρυτα, 204 χλμ από την Αθήνα και 90 χλμ από την Πάτρα. 

Διαθέτει 12 πίστες (συνολικού μήκους 15 χλμ) και καλύπτει όλες τις κατηγορίες, από τους αρχάριους μέχρι και τους πλέον έμπειρους. Λειτουργούν 7 αναβατήρες για την μεταφορά των επισκεπτών, ενώ υπάρχει ειδική πίστα για σκι αντοχής (cross country) και ειδικά διαμορφωμένο snowboard park για τους λάτρεις του είδους. Επίσης υπάρχει άνετο πάρκινγκ, σταθμός πρώτων βοηθειών, σχολή ενοικίασης και εκμάθησης σκι καθώς και δύο σαλέ.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τα Καλάβρυτα

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Στον Παρνασσό λειτουργούν τρία χιονοδρομικά κέντρα. Η Φτερόλακκα (σε ύψος 1800 μ.), τα Κελλάρια (σε ύψος 1750 μ.) και ο Γεροντόβραχος (το διαχειρίζεται ο Αθηναϊκός όμιλος φίλων του σκι). Απέχει 180 χλμ από την Αθήνα. Η πρόσβαση είναι δυνατή από την Αράχοβα (24 χλμ), από την Αμφίκλεια (17 χλμ), από τη Σουβάλα και το Πολύδροσο. 

Η Φτερόλακκα και τα Κελλάρια διαθέτουν 16 πίστες καταβάσεων διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και μια πίστα για σκι αντοχής (συνολικό μήκος 14 χλμ) που εξυπηρετούνται από 15 αναβατήρες. Τα Κελλάρια διαθέτουν και snowboard park, ιδανικό για άλματα και φιγούρες. Στο Γεροντόβραχο λειτουργούν 3 πίστες στις οποίες φτάνετε με 2 αναβατήρες και ένα baby lift. Ο Παρνασσός είναι από τα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, πράγμα φυσικό αν αναλογιστείτε πως αποτελεί το χειμερινό «προσκύνημα» του ελληνικού star-system.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Την Αράχωβα

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Το Σέλι βρίσκεται στο όρος Βέρμιο, είναι το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας (ιδρύθηκε το 1934) και αποτελεί αγαπημένο στέκι των Θεσσαλονικέων. Είναι από τα πιο πολυσύχναστα και οργανωμένα κέντρα της Μακεδονίας. Απέχει 25 χλμ από τη Βέροια, 95 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 570 χλμ από την Αθήνα. 

Υπάρχουν 12 πίστες καταβάσεων και 2 πίστες για σκι αντοχής. Οι επισκέπτες εξυπηρετούνται από 6 αναβατήρες, έναν εναέριο και πέντε συρόμενους. Οι πίστες απευθύνονται σε σκιέρ και snowboarders μεσαίου και υψηλού επιπέδου, ενώ οι αρχάριοι θα ήταν καλό να αρκεστούν στο πλατό. Στο Σέλι υπάρχουν δυο καταφύγια, αυτό του Ε.Σ. Θεσσαλονίκης χωρητικότητας 75 ατόμων και αυτό του Σ.Χ. Βέροιας χωρητικότητας 120 ατόμων. Μέσα στο κέντρο λειτουργεί ξενοδοχείο 40 κλινών.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Σέλι

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Το άλλο μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο του Βερμίου είναι τα «3-5 Πηγάδια», στη δυτική πλευρά του όρους και σε υψόμετρο 1430 – 2005 μ. Απέχει 17 χλμ από τη Νάουσα, 108 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 557 χλμ από την Αθήνα. Αν ο χειμώνας είναι ζεστός και τα χιόνια δεν είναι αυτά που απαιτούνται, στα 3-5 Πηγάδια μπορείτε να νιώσετε τη διαφορά, αφού το κέντρο διαθέτει το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα σύστημα τεχνητής χιόνωσης, εξασφαλίζοντας έτσι άριστη ποιότητα χιονιού σε όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Στα «3-5 Πηγάδια» υπάρχουν πίστες κάθε δυναμικότητας και τρεις πίστες cross country. Οι χιονοδρόμοι εξυπηρετούνται από 5 εναέριους αναβατήρες, μια εναέρια διπλή καρέκλα και δυο baby lift. Εδώ θα βρείτε τα καταφύγια του Δήμου Νάουσας και του Ε.Ο.Σ. Νάουσας χωρητικότητας 85 και 75 ατόμων αντίστοιχα, καθώς και τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, τον Αριστοτέλη (μήκους 2 χιλιομέτρων), κατάλληλη για διεθνείς αγώνες. Το κέντρο διαθέτει όλες τις κατάλληλες υποδομές και προσφέρει στους επισκέπτες πλήθος δραστηριοτήτων: ορειβασία, πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Αρκοχώρι

Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν

Το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν (λευκή κορυφή) βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων κοντά στα σύνορα με την F.Y.R.O.M. βορειοδυτικά της Έδεσσας. Λειτουργεί από το τέλος του Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου και είναι από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Λόγω της μεγάλης απόστασης από τη θάλασσα, η ποιότητα του χιονιού θεωρείται από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Το κέντρο απέχει 45 χλμ από την Έδεσσα, 134 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 615 χλμ από την Αθήνα. 

Στο Καϊμακτσαλάν θα βρείτε 14 πίστες (όλων των δυσκολιών) συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων: 2 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 πίστες δύσκολες, 3 πίστες εύκολες, πίστα cross country και 3 πολύ εύκολες για αρχάριους. Στο κέντρο πραγματοποιείται και νυχτερινό σκι. Υπάρχουν 6 αναβατήρες στη διάθεση των επισκεπτών, ενώ έχει κατασκευαστεί και snowboard park για τους φανατικούς της χιονοσανίδας. Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στην περιοχή είναι η τοξοβολία, το μοτοκρός, το mountain bike και η αναρρίχηση.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τον Άγιο Αθανάσιο

Χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου

Σε πολύ μικρή απόσταση από το Μέτσοβο, σε μια πραγματικά μαγευτική τοποθεσία, βρίσκονται τρία χιονοδρομικά κέντρα: Οι Πολιτσιές (1320-1620 μ.), το Καρακόλι (1340-1520 μ.) και ο Ζυγός (1680-1850).

Συνδυάζουν την παραμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες του Μετσόβου μαζί με χιονοδρομική δράση σε μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα. Αν για κάτι ξεχωρίζει το χιονοδρομικό κέντρο είναι για τα snowboard parks και τις μοναδικές πίστες για cross country που συνολικά φτάνουν το μήκος των 50 χιλιομέτρων. Τα χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου απέχουν 53 χλμ από τα Γιάννενα, 228 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 437 από την Αθήνα.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Μέτσοβο

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Στην κορυφή του Πηλίου, στη θέση «Αγριόλευκες» (1500 μ.) δημιουργήθηκε το χιονοδρομικό κέντρο από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο.

Σε μια κατάφυτη έκταση από οξιές και άγριες λεύκες, το κέντρο θυμίζει δωμάτιο με θέα στο πέλαγος. Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα. Μέσα σε μισή ώρα από την παραλία με τα τσίπουρα και τις ποικιλίες δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεσαι στη κορυφή του χιονισμένου βουνού. Οι πίστες δεν προσφέρουν εκρήξεις αδρεναλίνης αλλά είναι ιδανικές για τουριστικό σκι και για αρχάριους.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τα Χάνια Πηλίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Σε απόσταση 42 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Άνοιξε τις πύλες του το 1975 και ένα από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η μεγάλη διάρκεια του χιονιού που κρατάει από τον Νοέμβριο μέχρι την άνοιξη, καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις πίστες. Δύο από αυτές έχουν χαρακτηρισθεί Ολυμπιακών προδιαγραφών, η «Δίας» μήκους 1000 μ., υψομετρικής διαφοράς 289 μ. και η  πίστα Τυμφαία, μήκους 760 μ. και υψομετρικής διαφοράς 254 μ.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τη Σμίξη

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκετε στη Βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ, ενώ οι εγκαταστάσεις του, απέχουν από την πόλη της Κατερίνης 36 χλμ. Πολύ δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια για λάτρεις των χειμερινών σπορ τόσο για τις άρτιες υποδομές του, όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει.

Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι.  Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12 χλμ. Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του. 

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Ελατοχώρι

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Είναι άρτια οργανωμένο, επεκτείνεται και ανανεώνεται διαρκώς (φέτος απέκτησε νέο εναέριο αναβατήρα και νέα πτέρυγα στις κλειστές εγκαταστάσεις) ενώ διοργανώνει συχνά δραστηριότητες και events όπως το νυχτερινό σκι.

Επίσης, είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο, καθότι απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Καρπενήσι

Χιονοδρομικό Κέντρο Οστρακίνας Μαινάλου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου μετρά πάνω από σαράντα χρόνια λειτουργίας. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1965 με έναν αναβατήρα που ήταν πρόχειρη ιδιοκατασκευή. Ο πρώτος σύγχρονος αναβατήρας εγκαταστάθηκε το 1968 και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 εγκαταστάθηκε ο δεύτερος αναβατήρας, στο τέλος της δεκαετίας του ’80 ο τρίτος και τελευταία το baby lift.

Το Χ. Κ. Μαινάλου Γορτυνίας είναι το πιο κοντινό στην Αθήνα Χιονοδρομικό Κέντρο. Ενδείκνυται για οικογένειες, μιας και είναι ένα ήπιο βουνό, έχει εύκολη πρόσβαση (το πιο κοντινό και με τον ευκολότερο δρόμο από την Αθήνα), ιδανικό για εκμάθηση σκι, αλλά και για παιχνίδια στο χιόνι.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Το Λεβίδι

Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας

Στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια (ή Κυλλήνη), σε υψόμετρο 1500 μέτρων, μόλις 10 χιλιόμετρα από το ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο των Τρικάλων Κορινθίας και σε απόσταση αναπνοής τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πάτρα, λειτουργεί από το 2007 το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας.

Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το πλησιέστερο στην Αττική και είναι ιδανικό για αρχάριους και οικογένειες με παιδιά, που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη χιονοδρομία.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τα Άνω Τρίκαλα

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στη χώρα μας, το Περτούλι, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Μέσα σ’ ένα φυσικό τοπίο κατάφυτο από έλατα, το Περτούλι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πίνδου, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού, αποτελούμενο από παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, γραφικά ταβερνάκια και ξενώνες, όπως αναφέρει το taxidologio.gr.

Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου βρίσκεται στη θέση Λιβάδια, σε υψόμετρο 1200 έως 1340 μέτρων. Είναι εύκολα προσβάσιμο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Διαθέτει πολύ οργανωμένες υπηρεσίες, με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας, σχολές σκι, κατάστημα πώλησης χιονοδρομικών ειδών και ιατρείο. Οι πίστες του είναι συνολικά τρεις, μία κόκκινη 1500 μέτρων, μία μπλε 400 μέτρων και μία πράσινη 80 μέτρων, ενώ διαθέτει και τρεις αναβατήρες, ένας εκ των οποίων είναι εναέριος. Στο χώρο του χιονοδρομικού λειτουργεί επίσης και σαλέ, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα στο τζάκι.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Την Ελάτη

Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου

Μέσα από μια μαγευτική διαδρομή, με θέα τις κατάφυτες πλαγιές των βουνών και σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την Φλώρινα και 178 χλμ. από την Θεσσαλονίκη στην θέση Βίγλα, βρίσκεται το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας - Πισοδερίου σε υψόμετρο 1650 μ., στον αυχένα όπου ενώνονται οι οροσειρές του Βέρνου και Βαρνούντα. Είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε εθνική οδό με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι σε όλη την διάρκεια του χειμώνα ανοιχτός παρέχοντας εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες, ενώ παράλληλα διαθέτη μεγάλο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.  

Το χιονοδρομικό κέντρο ολυμπιακών προδιαγραφών διαθέτει εννέα πίστες 13 χλμ. συνολικά οι οποίες εξυπηρετούν όλες τις κατηγορίες χιονοδρόμων αθλητών και είναι εγκεκριμένες από τον F.I.S. (International Ski Federation).

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τον Άγιο Γερμανό

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στο ομώνυμο όρος Φαλακρό σε υψόμετρο από 1615 μ. έως 2232 μ. και απέχει 44χλμ. από την πόλη της Δράμας και 110 από τις Σέρρες.

Eίναι το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας καθώς η γεωγραφική του θέση εξασφαλίζει άφθονο χιόνι όλο το χειμώνα. Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, 1 τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα (μήκους 1500 μ.), 1 εναέρια διθέσια καρέκλα και 3 baby lifts.

Αξίζει να επισκεφτείτε: Τον Βώλακα