Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 09:37

Μετέωρα - Οι βράχοι του Θεού (Βίντεο+φωτογραφίες)

Για όσους γνωρίζουν από ιδιαίτερα ταξίδια, αν δεν πάει κανείς στα Μετέωρα, δεν μπορεί να καταλάβει την ομορφιά τους. Δεν μπορεί να νιώσει την κατάνυξη που εκπέμπουν αφού το θέαμα που προσφέρουν είναι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι μια ομορφιά… ουράνια, ένα ιδιαίτερο τοπίο, που ο επισκέπτης όχι απλά το βλέπει, αλλά το «αισθάνεται», ένα ανεξήγητο γεωλογικό φαινόμενο.

Το σύμπλεγμα των τεράστιων βράχων από ψαμμίτη, έξω από την Καλαμπάκα, φιλοξενούν τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων, το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το Άγιο Όρος.

Από τα κάποτε τριάντα μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι. Είναι μάλιστα, εδώ και τριάντα χρόνια, χαρακτηρισμένα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Πρόκειται για τις μονές της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου.

Η εγκατάσταση των ασκητών στην περιοχή δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε, κάποιοι την τοποθετούν στον 11ο αιώνα, κι άλλοι ακόμα νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, επί αιώνες, οι μοναχοί διέθεαν ως μόνη μέθοδο επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τις ανεμόσκαλες και τα σχοινιά με τροχαλίες και καλάθια. Αυτό άλλαξε τη δεκαετία του 1920, όταν σκαλίστηκαν σκαλοπάτια και σήραγγες στους βράχους.

Η εντυπωσιακή εικόνα τους, η μοναδική ατμόσφαιρά τους και η μοναστική ταυτότητά τους αναδεικνύουν τα Μετέωρα σε πόλο έλξης, με περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Φωτογραφία εξωφύλλου: meteora_thrones

Βίντεο: Elia Locardi