Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015 12:29

7+1 χωριά της ορεινής Αρκαδίας

Όταν είχαμε κάνει το road trip στη Πελοπόννησο δεν αναφερθήκαμε στα ορεινά χωριά του νομού Αρκαδίας και ο λόγος είναι ότι θέλαμε να γράψουμε κάτι ξεχωριστό γι’ αυτά τα όμορφα και γραφικά στολίδια της Αρκαδίας. Θα ταξιδέψουμε στα πετρόχτιστα σπιτάκια και τα μοναδικά μονοπάτια τους ιδανικά για περιπάτους και επαφή με τη φύση. 

Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι μας από το υπέροχο χωριό της Δημητσάνας. Απίστευτη αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά μοναστήρια θα σας ενθουσιάσουν. Κάντε μια βόλτα στο φαράγγι του Λούσιου και περπατήστε στα μονοπάτια του Μαίναλου. Στο χωριό βρίσκεται η ιστορική βιβλιοθήκη και ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Λίγο έξω από το χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο Υδροκίνησης. Το χωριό διαθέτει οργανωμένες τουριστικές υποδομές με αρχοντικούς ξενώνες και είναι ότι πρέπει για ένα ρομαντικό weekend.

Φεύγουμε από τη Δημητσάνα και πάμε προς την όμορφη Στεμνίτσα. Γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά café και ζαχαροπλαστεία καθώς και παραδοσιακά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας κάνουν το χωριό αγαπημένη στάση για βολτούλα. Περπατήστε στο κεντρικό δρόμο με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και δείτε το νερόμυλο του Τσαγκούρου. 

Συνεχίζουμε με το χωριό Άνω Δολιανά που την τελευταία πενταετία έχει γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο και έχει απίστευτη θέα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι βεβαίως και εδώ τα πετρόχτιστα σπιτάκια και οι παραδοσιακοί οικισμοί που βρίσκονται ανάμεσα σε πλατάνια και καστανιές.

Πάμε στην αρχοντική Βυτίνα, το χωριό που βρίσκεται στις πλαγιές του Μαίναλου. Μέσα στα έλατα και έχοντας κοντά της πολλές επιλογές για διάφορες εξορμίσεις, η Βυτίνα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο. Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια και απολαύστε ένα μεζέ στα γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται στη κεντρική πλατεία.

Extra info: Θεωρείται ότι έχει από τα καλύτερα κλίματα και μέχρι τη δεκαετία του ’40 ήταν τόπος αποθεραπείας για νοσήματα του θώρακα.

Ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα είναι η Καστανίτσα. Ένα ήσυχο χωρίο στα 900 μέτρα υψόμετρο και περικυκλωμένο από έλατα και καστανιές, έχει πετρόχτιστα σπιτάκια με όμορφες αυλές. Δείτε τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Κατσαμπέλη και πιείτε ένα καφέ στη κεντρική πλατεία του χωριού.

Ένα χωριό που έχει αρκετά αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές είναι το χωριό Λαγκάδια. Σαν κεφαλοχώρι τα Λαγκάδια έχουν εντυπωσιακά αρχοντικά με χαρακτηριστικό αυτό των Δεληγιάννηδων μια από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής. Να μην ξεχάσετε να πάρετε παραδοσιακά ζυμαρικά από τα τοπικά εμπορικά καταστήματα. 

Ανάμεσα στα στα ορεινά χωριά της Αρκαδίας ξεχωρίζει αυτό της Καρύταινας. Ένας εντυπωσιακός διατηρητέος οικισμός με το επιβλητικό κάστρο στη κορυφή του λόφου, καθώς και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν αυτό το γραφικό χωριό.

Τέλος θα αναφερθούμε σε άλλο ένα διατηρητέο οικισμό, αυτόν που βρίσκεται στο χωριό Αλωνίσταινα. Θεωρείται από πολλούς το διαμάντι της ορεινής Αρκαδίας και σιγά σιγά αρχίζει και γίνεται όλο ένα και πιο γνωστός προορισμός. Παλιά, παραδοσιακά και γραφικά αρχοντικά και ο νερόμυλος συνθέτουν ένα όμορφο μέρος για να περάσετε λίγες ήσυχες στιγμές ξεκούρασης.

Με την πρώτη ευκαιρία πρέπει να βρεθείτε σε αυτά τα υπέροχα και ειδυλλιακά χωριά και να αλλάξετε για λίγο παραστάσεις. Τα χωριά είναι πάρα πολλά και όλα εξίσου αξιόλογα. Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη, εσείς δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε και να απολαύσετε το τοπίο που εκτείνεται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαίναλου και να κάνετε στάση σε όποιο χωριουδάκι σας έκανε κλικ.  

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη