Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 10:21

Χρήσιμες πληροφορίες για το Big Ben!

Πόσο καλά γνωρίζετε το Big Ben στο Λονδίνο; Αν θέλετε να μάθετε τι μυστικά κρύβει αυτό το επιβλητικό Ρολόι διαβάστε την έρευνα που κάναμε!

Χωρίς αμφιβολία, το Big Ben είναι ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο Βρετανικό ορόσημο. Big Ben ονομάζεται η μεγάλη καμπάνα και το ρολόι που είναι στα βόρεια των ανακτόρων του Westminster.  Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και το τρίτο σε ύψος στο κόσμο. Η ανέγερση του Πύργου ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου 1858, αλλά το μεγάλο ρολόι άρχισε να δουλεύει στις 31 Μαΐου του 1859. 

Ο Πύργος

Οι αρχιτέκτονες του Πύργου ήταν πολλοί. Ο σχεδιασμός ανήκει στον Charles Barry και στον Augustus Welby Pugin. Ο Πύργος  είναι νεογοτθικού στιλ και επιβλητικός, καθώς έχει ύψος 96,3 μέτρα (316 πόδια), περίπου όσο 16 όροφοι. Ο πύργος είναι κτισμένος, τα πρώτα 61μ. από πλινθοδομή με άμμο και το υπόλοιπο μέρος είναι πλαισιωμένο από χυτοσίδηρο. Τα θεμέλιά του είναι στα 4 μ. βάθος και είναι από μπετόν. 

Extra info: Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά στο καντράν ρολογιού. Επίσης στον πύργο είχε φυλακιστεί ο Charles Braidlaugh, γνωστός πολιτικός του 19ου αιώνα και άθεος. Αυτός  ήταν και ο λόγος άλλωστε που φυλακίστηκε, επειδή δεν ασπάστηκε τη Βίβλο.

Το Ρολόι

Το Ρολόι του πύργου το σχεδίασε ένας δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Edmund Beckett Denison. Οι δείκτες του είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο. Κάθε ωροδείκτης έχει μήκος 2,7 μ. και ζυγίζει 300 κιλά, ενώ κάθε λεπτοδείκτης έχει μήκος 4,2 μ. και ζυγίζει περίπου 100 κιλά. Οι 4 πίνακες του Ρολογιού βρίσκονται στα 55 μ. από το έδαφος. Η ακρίβεια του ρολογιού είναι μοναδική, κάτι που έχει να κάνει φυσικά με το μηχανισμό του ρολογιού. Το ρολόι αποτελείται από τρία συνεχόμενα γρανάζια-μηχανισμούς. Το μηχανισμό που μετακινεί τους δείκτες, το μηχανισμό που συνδέεται με τα καλώδια στο καμπαναριό και το μηχανισμό που κάνει την καμπάνα του Big Ben να χτυπάει. Ο μηχανισμός του ρολογιού ζυγίζει 5 τόνους.  

Extra info: Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα που συντηρεί τρεις φορές την εβδομάδα τον Πύργο και το Ρολόι, από το συνεργείο μηχανικών μέχρι και τον φύλακα του Πύργου. Το εξωτερικό μέρος του ρολογιού καθαρίζεται από ειδικό συνεργείο καθαρισμού κάθε 5 χρόνια με σαπούνι και νερό.

Το Καμπαναριό (Big Ben)

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, Big Ben ονομάζεται η τεράστια γκρι καμπάνα που βρίσκεται πάνω στον Πύργο του Westminster. Είναι φτιαγμένη από κασσίτερο και χαλκό και ζυγίζει περίπου 13,5 τόνους, περίπου όσο ένα μικρό ελεφαντάκι. Το σφυρί που χτυπά το Big Ben ζυγίζει πάνω από 200 κιλά.  Ο χτύπος της καμπάνας είναι τόσο δυνατός που αν είστε κοντά την ώρα που χτυπάει θα νιώσετε το έδαφος κάτω από τα πόδια σας να δονείται. Η μελωδία που ακούγεται όταν χτυπάει η καμπάνα ονομάζεται "Westminster Chimes" και είναι βασισμένη σε μια άρια του Handel γνωστή ως "Messiah".

Ακούστε τα Westminster Chimes εδώ:

 

Extra info: Το Big Ben  έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν γίνονταν ο βομβαρδισμός του Λονδίνου, το χτύπημα του Big Ben ακούστηκε από το ραδιόφωνο του BBC World Service και αυτό σήμαινε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ηττηθεί. 

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα, έτσι θα χρειαστεί να ανεβείτε τα 334 σκαλοπάτια από ασβεστόλιθο για να φτάσετε στην κορυφή.

Καλή αναρρίχηση! :P 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη