Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 10:42

Road trip στην Πελοπόννησο!

Πόσες όμορφες διαδρομές υπάρχουν σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα! Διαδρομές μοναδικές, ατμοσφαιρικές, διαδρομές που συναντά κανείς όμορφα τοπία και οι εικόνες από τα ερείπια μιας άλλης, αρχαίας ή βυζαντινής, εποχής εναλλάσσονται αστραπιαία με εικόνες από πυκνές καταπράσινες εκτάσεις ελαιόδεντρων και γαλαζοπράσινων νερών της θάλασσας.

Κάπως έτσι είναι και οι εικόνες που συναντάει κάποιος κάνοντας το γύρο της Πελοποννήσου. Το ταξίδι για τον γύρο της Πελοποννήσου γίνεται ιδανικά με αυτοκίνητο, για να έχετε τη δυνατότητα να κάνετε όσες στάσεις θέλετε και να σταματάτε σε όποιο μέρος σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση.

Η Πελοπόννησος αποτελείται από επτά νομούς την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Κορινθία. Κάθε νομός έχει την ομορφιά του! Άλλοι έχουν παραθαλάσσιες πόλεις και άλλοι έχουν ορεινές. Όλες έχουν την ομορφιά τους και αξίζουν να τις επισκεφθείτε. 

Ας  ξεκινήσουμε από το νομό Κορινθίας. Στο νομό αυτό  πρέπει να κάνετε μια στάση στο Λουτράκι. Να επισκεφτείτε τα ιαματικά λουτρά του και να πιείτε ένα καφέ σε μια από τις παραθαλάσσιες καφετέριες. Φεύγοντας, σταματήστε να δείτε τη Διώρυγα της Κορίνθου και το εντυπωσιακό κάστρο της Ακροκορίνθου. Στο δρόμο προς Πάτρα μπορείτε να περάσετε από τις παραθαλάσσιες περιοχές του Κιάτου και του Ξυλοκάστρου.

Συνεχίζουμε με το νομό Αχαΐας και συναντάμε την Ακράτα, το Διακοφτό και το Αίγιο. Μια στάση στην Πάτρα επιβάλλεται. Περπατήστε στις όμορφες πλακόστρωτες πλατείες της πόλης, δείτε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ανδρέα και θαυμάστε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου.

Κατευθυνόμενοι προς τις πόλεις του νομού Ηλείας συναντάμε την Αμαλιάδα. Είναι στην ουσία ένας κόμβος για τις ορεινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού. Επισκεφθείτε τη Ζαχάρω με την φοβερή της παραλία. Μια καταπράσινη διαδρομή σας οδηγεί στο φαράγγι της Νέδας και στην αρχαία Ολυμπία.

Σειρά έχει ο νομός Μεσσηνίας. Η Κυπαρισσία θα σας εντυπωσιάσει με τη γαλαζοπράσινη θάλασσά της, το επιβλητικό κάστρο της και τους ελαιώνες της. Η Πύλος, η Μεθώνη, η Κορώνη θα σας μαγέψουν με τα κάστρα τους και τις όμορφες παραλίες τους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε να περάσετε και από την πρωτεύουσα του νομού την Καλαμάτα και να απολαύσετε τα τοπικά προϊόντα που είναι παγκοσμίως γνωστά. Από τα ομορφότερα χωριά του νομού ξεχωρίζουν η Στούπα και το Καρδαμύλη.

Πάμε τώρα προς Λακωνία και τι άλλο από μια στάση στην πανέμορφη Μάνη που θα μας πάρει τα μυαλά. Συνδυασμός θάλασσας, βράχων, άγριου φυσικού τοπίου, μοναδικών πύργων και πέτρινων οικισμών βυζαντινής εποχής. Μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε είναι η Αρεόπολη, ο παραδοσιακός οικισμός του Γερολιμένα και φυσικά το γραφικό Γύθειο. Περάστε μια βόλτα από τη Σπάρτη, την πρωτεύουσα του νομού. Ξεχωριστή φυσικά είναι η Μονεμβασιά με την υπέροχη γραφικότητα των παραδοσιακών οικισμών και των κάστρων της. Και παραλίγο να «ρίξω» την εξωτική Ελαφόνησο. Ένα παραμυθένιο μέρος που περνάς με καραβάκι από το λιμάνι της Νεάπολης.

Και φτάσαμε Αρκαδία. Ο νομός Αρκαδίας χαρακτηρίζεται από τις ορεινές εκτάσεις του καθώς το μεγαλύτερο τμήμα είναι ηπειρωτικό. Κοντά στα παράλια βρίσκονται το Λεωνίδιο, γνωστό για τον κόκκινο βράχο του και βορειότερα ο Τυρός με τις γραφικές ακρογιαλιές του. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Άστρος και να σεργιανίσετε στο λιμάνι με τις βαρκούλες και τα ιστιοφόρα.

Τελειώνουμε τον γύρο της Πελοποννήσου περνώντας από το νομό Αργολίδας. Κάνουμε στάση στο ιστορικό Άργος και ταξιδεύουμε στο χρόνο, μιας και είναι μια από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες πόλεις τις Ελλάδας. Στο Άργος θα συναντήσουμε πολλά ιστορικά ευρήματα και αξιοθέατα. Συνεχίζουμε το δρόμο προς το καταπληκτικό Ναύπλιο που είναι και η πρωτεύουσα του νομού.  Τα πλακόστρωτα και γραφικά στενάκια του, το Παλαμήδι, η Ακροναυπλιά και το Μπούρτζι θα σας κάνουν να ερωτευθείτε το μέρος.  Κοντά στο Ναύπλιο βρίσκονται και οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκήνων και της Επιδαύρου που πρέπει να τους επισκεφθείτε και να θαυμάσετε το μεγαλείο τους.

Εμείς σας παρουσιάσαμε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη που βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Η μαγεία όμως αυτού του ταξιδιού έγκειται στο ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις πορεία, να στρίψεις σε όποιο δρόμο θες και να μείνεις για όσο διάστημα σ’ αρέσει στο μέρος που σε εντυπωσίασε. 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη