Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 22:03

Αγόριανη: Πεζοπορία στη φύση που οργιάζει!

Η Αγόριανη -ή Επτάλοφος όπως είναι αλλιώς γνωστή- είναι ένα χωριό στο νομό Φωκίδας. Κτισμένη σε υψόμετρο 830 μέτρων στις πλαγιές του Παρνασσού και γειτόνισσα με την Αράχοβα, έχει γίνει ο πιο must προορισμός για το φθινόπωρο και κυρίως για το χειμώνα, καθώς απέχει περίπου 25 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Έχει αξιόλογες τουριστικές υποδομές οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές της Αράχοβας και το σημαντικότερο: διατίθενται σε πολύ οικονομικότερες τιμές.

Η Αγόριανη είναι ένα χωριό που μπορείς να επισκεφτείς και να ανακαλύψεις πολλά γύρω μέρη. Ένα μέρος ιστορικό, αφού έπαιξε σημαντικό ρόλο, λαμβάνοντας ενεργό δράση, στην Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί ως αντίποινα το 1943 να το κάψουν ολοσχερώς. Αυτός είναι και ο λόγος όπου υπάρχει η πινακίδα «Μαρτυρικό Χωριό» στην είσοδο του οικισμού.

Εκτός από τα σπίτια που είναι φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο και τη γραφική πλατεία του χωριού, αίσθηση προκαλεί η πανέμορφη φύση που οργιάζει σε αυτό το μέρος. Ακόμα και η εικόνα των δύο τεράστιων πλάτανων στη πλατεία όπου αναβλύζει νερό, σε μαγεύει. 

Μέσα από το χωριό περνάει το Μονοπάτι Ε4. Τι είναι αυτό το μονοπάτι; Είναι ένα ευρωπαϊκό πεζοπορικό μονοπάτι που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να περπατήσετε καθώς ενδείκνυται ακόμα και για αρχάριους πεζοπόρους. Περνάει μέσα από το πλούσιο σε βλάστηση δάσος και έχετε την πολυτέλεια να γεμίσετε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα, να χορτάσει το μάτι σας από το πράσινο των ελάτων και το αυτί σας από τους ήχους των τρεχούμενων νερών. Το μονοπάτι αυτό διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού και περνάει από το Κωρύκειο άντρο και καταλήγει στους Δελφούς.

Όσοι ταξιδέψετε στην Αγόριανη, πρέπει να επισκεφθείτε τα εκκλησάκια που βρίσκονται στο χωριό. Το ένα είναι το εκκλησάκι των Αγίων Ανάργυρων -χτισμένο τον 19ο αιώνα- απ’ όπου  αναβλύζουν εφτά βρύσες και το άλλο είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που πλάι του βρίσκεται μια τεράστια βελανιδιά, η γνωστή και ως η «Βελανιδιά του Σικελιανού».

Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό μουσείο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα όπως αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και γενικά συλλογές που δείχνουν τη ζωή του χωριού στις αρχές του 20ου αιώνα. 

Πολύ κοντά στην Αγόριανη βρίσκονται οι Δελφοί. Είναι μια καλή εκδρομούλα για να δείτε το γνωστό μουσείο των Δελφών. Μπορείτε να επισκεφθείτε την Άμφισσα και να πάτε στο αρχαιολογικό της μουσείο, καθώς επίσης και να περπατήσετε στα παλιά ταμπάκικα θαυμάζοντας τα γραφικά σοκάκια και τα ερειπωμένα εργαστήρια επεξεργασίας δέρματος. Άλλο ένα όμορφο χωριό που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι και η Βάργιανη. Το σκηνικό είναι πλακόστρωτη πλατεία, τρεχούμενα νερά, πέτρινα σπίτια και μαγευτική θέα στη Γραβιά.  

Εννοείται πως δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τέλεια, ζουμερά  φαγητά που σερβίρονται σε όλες τις ταβέρνες της Αγόριανης καθώς επίσης να μην ξεχάσετε να πάρετε και γλυκάκια από τα τοπικά ζαχαροπλαστεία! Το σίγουρο είναι πως θα λατρέψετε αυτό το χωριό και θα το επισκέπτεστε με τη πρώτη ευκαιρία!

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη