Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 10:00

12  λόγοι που κάνουν το Λουξεμβούργο την καλύτερη χώρα στον κόσμο!

Το Λουξεμβούργο είναι η πρωτεύουσα του Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Το μικρό αυτό έθνος συνορεύει με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, και είναι κυρίως γνωστό  για τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μεγάλες εταιρείες, καθώς και τα πολλά προνόμια που προσφέρει.

Με μόλις 562.958 κατοίκους, το Λουξεμβούργο έχει ένα σταθερό πολιτικό τοπίο και είναι η ένατη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο. Για 19 χρόνια, μέχρι το 2013, η χώρα είχε αρχηγό τον Jean-Claude Juncker, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Λουξεμβούργο δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στο πλανήτη! Ψάξαμε και σας βρήκαμε 12 λόγους που το κάνουν μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο, αν όχι την καλύτερη!

Γεωγραφική τοποθεσία

Το Λουξεμβούργο βρίσκεται στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε κάθε μεγάλη και μικρή πόλη τριγύρω. Για παράδειγμα υπάρχουν συχνές πτήσεις για Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και σε 1-2 ώρες μπορείς να βρίσκεσαι εκεί.

Όμορφα κάστρα

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν κατάλοιπα από την μεσαιωνική εποχή. Έτσι μπορεί κάποιος να θαυμάσει αρκετά κάστρα και οχυρά που χρονολογούνται από το 963-1600 μ.Χ. Τα περισσότερα από τα κάστρα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και τα τρία μεγαλύτερα κάστρα είναι αυτά στο Vianden, στο Clervaux και στο Bourscheid .

Η πόλη του Λουξεμβούργου δεν μοιάζει με καμία άλλη

Η πόλη είναι ένας συνδυασμός του παλιού και του νέου, του φυσικού και του τεχνητού και αυτό γιατί είναι μια πόλη χτισμένη τη μεσαιωνική περίοδο και πολλά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της διατηρούν ακόμα το μεσαιωνικό χαρακτήρα τους. Επίσης, η πόλη βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Αλζέτ και Πετρίζ που έχουν δημιουργήσει ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Στο οικονομικό κέντρο της πόλης, το  Kirchberg, συναντάει κανείς ουρανοξύστες από γυαλί και μεγάλες λεωφόρους. Η πόλη είναι επίσης το πολιτιστικό κέντρο της χώρας και είναι πλούσια σε μουσεία, γκαλερί, μπαρ και εστιατόρια.

Συναντάς διαφορετικές κουλτούρες

Το 46% του πληθυσμού της χώρας είναι μετανάστες από διάφορες χώρες. Έτσι, παρά τη μικρή έκταση της  χώρας, εκεί μπορούν να βρουν καταφύγιο πολλοί άνθρωποι άρα πολλές κουλτούρες. Το 16% του συνολικού πληθυσμού είναι Πορτογάλοι και ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Ιταλοί.

Πολύγλωσσος λαός

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Λουξεμβούργο μιλάνε λουξεμβουργιανά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και διδάσκονται και τις τέσσερις γλώσσες. Έτσι, εφ ' όσον μιλάτε μια από αυτές τις γλώσσες θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε άψογα. Επίσης και τα πορτογαλικά είναι μια ευρέως ομιλούμενη γλώσσα, λόγω του μεγάλου αριθμού των Πορτογάλων που ζουν στη χώρα.

Εκλεπτυσμένη κουζίνα

Το τοπικό φαγητό είναι μοναδικής γευστικής εμπειρίας! Τοπικές λιχουδιές είναι: το Gromperekichelcher (λουκουμάδες από  τραγανή πατάτα),το Rieslingspaschtéit (πίτα με κρέας και κρασί), το Judd mat Gaardebounen (είναι το εθνικό πιάτο της χώρας και αποτελείται από χοιρινό κρέας και κουκιά), το Quetschentaart (τάρτα δαμάσκηνο) και το Kachkéis (λιωμένο τυρί).

Παραγωγή μπiρας και κρασιού

Στο Λουξεμβούργο παράγονται πέντε μπίρες: η Mousel, η Battin,η  Diekirch, η Bofferding, και η Simon. Παρά το μέγεθος της χώρας  παράγεται επίσης και πολύ λευκό κρασί και αφρώδης οίνος ή αλλιώς crémant, όπως λέγεται στο Λουξεμβούργο. Στο Λουξεμβούργο παράγονται επίσης και κάποια λικέρ όπως το Mirabelle και το Kirsch. Πολύ γνωστό λικέρ της περιοχής Beaufort είναι το λικέρ φραγκοστάφυλο. Οι ντόπιοι το λατρεύουν!

Χαμηλοί φόροι σε ποτά, τσιγάρα ακόμα και σε βενζίνη

Αν και η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ, καφετέριες και κλαμπ τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2014, οι φόροι στα τσιγάρα παραμένουν χαμηλότεροι στο Λουξεμβούργο σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, και οι χαμηλοί φόροι σε αλκοολούχα ποτά και βενζίνη οδηγούν πολλούς Ευρωπαίους να προμηθευτούν τα παραπάνω προϊόντα από το Λουξεμβούργο.

Έδρα για πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς

Μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, αποτελεί το κέντρο εξουσίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται στο Λουξεμβούργο. Επίσης, εκεί βρίσκεται και μέρος των κτιρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι μισθοί είναι καλοί

Το Λουξεμβούργο είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, με ετήσιο μέσο όρο Α.Ε.Π. 79.593.91 δολάρια, και εξακολουθεί να είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης όπου οι μισθοί είναι υψηλοί. Αυτό εξηγεί εν μέρει το μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που φεύγουν από τις γύρω χώρες για να εργαστούν στο Λουξεμβούργο.

Εύκολο να στηθούν επιχειρήσεις

Αν και μικρή, η χώρα είναι η έδρα για πολλές μεγάλες εταιρείες. Μεταξύ των οποίων είναι η ArcelorMittal, η Cargolux, και ο όμιλος RTL. Στον χρηματοπιστωτικό τομέα μερικά από τα πιο αξιόλογα ιδρύματα είναι η Banque et Caisse d'Épargne de l'État,η KBL European Private Bankers και η Kulczyk Investments.  Έτσι οι μεγάλες εταιρείες έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο, λόγω των φορολογικών ελαφρύνσεων που προσφέρει η χώρα.

Ενδείκνυται για πεζοπορία

Μοναδικά τοπία που σας προκαλούν να τα εξερευνήσετε, θα βρείτε στο βόρειο τμήμα της χώρας στην περιοχή Ardennes και στο νότιο τμήμα της χώρας στην περιοχή Müllerthal, γνωστό και ως Little Switzerland (Μικρή Ελβετία).

Όπως καταλαβαίνετε, το Λουξεμβούργο είναι ένας μικρός παράδεισος στην καρδιά της Ευρώπης. Παράδεισος και ως προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και ως προς το επιχειρηματικό - οικονομικό περιβάλλον!

 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη