Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 14:42

Ιωάννινα: Ένας τόπος μαγείας και περιπλάνησης στην ιστορία

Ιωάννινα: Ένας τόπος μαγείας και περιπλάνησης στην ιστορία

Τα Ιωάννινα, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, είναι χτισμένα στη μαγευτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Μια πόλη, φιλόξενη και ζεστή, που το κάθε σοκάκι της κρύβει παράδοση και ιστορία. Ένας τόπος που κουβαλάει στην πλάτη του την ιστορία πολλών αιώνων.

Τα αμέτρητα ιστορικά μουσεία και μνημεία σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά του τοπίου που κυριαρχεί εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη. Μια πόλη που σίγουρα δεν θα κουραστείτε να περπατάτε!

Περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη με τα αναρίθμητα παραδοσιακά μαγαζάκια, τα διατηρητέα κτίρια, τις παλιές στοές και τα μικρά λαϊκά σπιτάκια. Περπατήστε στην αγορά με τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διατηρούν την τέχνη τους ανά τους αιώνες. Κάθε δρομάκι θα σας συνεπάρει και θα σας κάνει να ονειρευτείτε μια άλλη εποχή.

Μετά από την περιήγησή σας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κάντε μια βόλτα στο πολύβουο εμπορικό κέντρο με τα πολυάριθμα καταστήματα και καφέ. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το κτίριο του Ταχυδρομείου, τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, την πρώην Παπαζόγλειο Υφαντική Σχολή, καθώς και το αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Στα «Λιθαρίτσια», τα οποία κάποτε αποτελούσαν τον προμαχώνα του Αλή Πασά, μπορείτε να απολαύσετε τη θέα από ψηλά του ιστορικού κέντρου και της λίμνης. Ύστερα ταξιδέψτε στο οθωμανικό παρελθόν και στην εποχή της κυριαρχίας των πασάδων, κάνοντας μια επίσκεψη στο τζαμί και τους μεντρεσέδες του Βελή Πασά. 

Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσετε είμαι μια επίσκεψη στο Κάστρο. Η καστροπολιτεία αυτή είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, ο οποίος περιέχει διάσπαρτα οθωμανικά κτίρια, όπως το Σουφαρί Σεράι και το τζαμί Ασλάν πασά, στο οποίο στεγάζεται και το δημοτικό μουσείο. Πάνω ψηλά στο χώρο της νοτιοανατολικής ακρόπολης του κάστρου δεσπόζει το Ιτς Καλέ, όπου εκεί βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά. Το κτίριο αυτό πιθανώς ανεγέρθηκε κατά τα έτη 1815-1820 από τον Αλή Πασά και αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες εστίες των οχυρωμάτων των Οθωμανών. 

Και για τους πιο ονειροπόλους, μια παραλίμνια βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο, είναι απαραίτητη. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορείτε να κάνετε μια στάση σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να γευτείτε τους νόστιμους μεζέδες της ντόπιας κουζίνας, καθώς και τα περίφημα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά ή να απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποιο από τα καλαίσθητα καφέ που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη. Από εκεί, μπορείτε με το βαρκάκι -σε απόσταση 10 λεπτών- να επισκεφτείτε και το Νησί, που βρίσκεται στη μέση της λίμνης και είναι το μοναδικό κατοικήσιμο νησί εντός λίμνης.

Αποτελείται από έναν παραδοσιακό οικισμό, στον οποίο δεσπόζει η πέτρινη κατασκευή. Εκεί υπάρχει και η τρίτη κατά σειρά μοναστική πολιτεία μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μοναστηριών, καθώς και το σπίτι όπου πέθανε ο Αλή Πασάς και που τώρα έχει μετατραπεί σε παραδοσιακό μουσείο. Ένας τόπος γεμάτος από θρύλους και μυστικά. Εκεί, σύμφωνα με το μύθο πνίγηκε και η Κυρά Φροσύνη, την οποία είχαν ερωτευτεί ο Αλή Πασάς και ο γιος του.

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων αξίζει να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ενός τόπου μακραίωνης ιστορίας που προκαλεί δέος σε κάθε επισκέπτη. Αξιοσημείωτου επίσης ενδιαφέροντος αποτελεί το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας με τα κέρινα ομοιώματα, που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και μοναδικά, καθώς και το περίφημο Σπήλαιο του Περάματος με τα υπόγεια πετρώματα.

Μια πόλη που εστιάζει στις προσδοκίες κάθε επισκέπτη της και μαγεύει με τις πολλές εναλλακτικές επιλογές της. Ένας φθινοπωρινός προορισμός για όλα τα γούστα!  

 

Επιμέλεια κειμένου: Πένυ Γεωργάκα