Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 11:54

Σέλι: Ένα καταφύγιο δροσιάς τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Βίντεο)

Σέλι: Ένα καταφύγιο δροσιάς τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Βίντεο)
Φωτογραφία instagram: k_rizou

Το Κάτω Βέρμιο ή Κάτω Σέλι είναι ένα ορεινό χωριό του δήμου Βέροιας στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 1.400 μέτρων. Θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας.

Το χωριό απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια και 17 χιλιόμετρα από τη Νάουσα. Είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Βερμίου. Μέσα στα όρια του χωριού βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου. Τον χειμώνα έχει 250 μόνιμους κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι αριθμεί 25.000 ανθρώπους. Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Φαρσαρωτός, πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σελίου, ολοένα και περισσότεροι είναι εκείνοι οι οποίοι αναζητούν δροσιά στο βουνό τους πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, επιλέγοντας το Σέλι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σήμερα μέσα στο καταμεσήμερο, που όλη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε καμίνι, εκεί η θερμοκρασία ήταν 24 βαθμοί Κελσίου. Πέρα από τη δροσιά, το χωριό έχει πλούσια λαογραφική παράδοση και θεωρείται από τους πιο διάσημους ορεινούς οικισμούς στη χώρα. Ιδρύθηκε την περίοδο 1826-1835 από Βλάχους κτηνοτρόφους, που κατάγονταν από τα χωριά Αβδέλλα και Σαμαρίνα στην βόρεια Πίνδο, που εξαιτίας των διωγμών από τους Τούρκους εγκαταστάθηκαν στα αλπικά λιβάδια του Βερμίου. Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές που αναφέρονται σε ένα προγενέστερο οικισμό με το όνομα Σέλι σε παραπλήσια τοποθεσία. Στο Σέλι ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δοκιμάσει υπέροχες τοπικές συνταγές σε μία από τις ταβέρνες του που λειτουργούν όλο το χρόνο στο κέντρο του χωριού, να διανυκτερεύσει στους ξενώνες του, να αθληθεί ή να περιηγηθεί στο δάσος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

 ➡️  Ανακαλύψτε υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο στο instagram του travel.eleftheriaonline.gr