Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013 09:21

Ξενοδοχεία...για αυτούς που αγαπάνε την τεχνολογία

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αποτυπώνεται πλέον και στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με εντυπωσιακά ευρήματα υψηλής τεχνολογίας. Εξοικονόμηση εργασίας; Ίσως. Αλλά αν μέχρι τώρα γνωρίζατε μόνο πώς να χρησιμοποιείτε το χρηματοκιβώτιο του δωματίου, μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο, τουλάχιστον στην αρχή.

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη: Yotel

Τα δωμάτια του ξενοδοχείου ανοίγουν ηλεκτρονικά, ενώ τις βαλίτσες μεταφέρει ένα ρομπότ. Τα δωμάτια έχουν ειδικούς κινητήρες που μετακινούν τα κρεβάτια, ώστε να εξοικονομείται χώρος, ενώ το σύστημα κλιματισμού ενεργοποιείται μόλις αντιληφθεί κίνηση στον χώρο.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, οι επισκέπτες μπορούν να σηκώσουν ή να χαμηλώσουν τα τραπέζια ανάλογα με το ύψος που τους διευκολύνει, πατώντας ένα κουμπί.

Τιμή: Από 199 δολάρια το βράδυ

Πολωνία, Πόζναν: Hotel Blow Up Hall 50 50

Τα δωμάτια ανοίγουν με iPhones που αναγνωρίζουν μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ξενοδοχείο είναι γεμάτο με ψηφιακά έργα τέχνης, ενώ στην αίθουσα υποδοχής υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης φωτογράφισης που φτιάχνει τεράστιες εικόνες με τα πρόσωπα των επισκεπτών.

Τιμή: Από 156 δολάρια το βράδυ

Αυστραλία, Σίδνεϊ: QT

Το ασανσέρ παίζει διαφορετικό τραγούδι ανάλογα με τον αριθμό των επιβατών. Για παράδειγμα το τραγούδι «Are you Lovesome Tonight» του Έλβις Πρίσλεϊ είναι μια από τις επιλογές που θα ακούσει ένα άτομο μόνο του στο ασανσέρ, ενώ ένα ζευγάρι ή ακόμα και δύο άτομα άγνωστα μεταξύ τους θα ακούσουν το «Just the Two of Us» του Μπιλ Γουίδερς.

Τιμή: Από 348 δολάρια το βράδυ

ΗΠΑ, Σικάγο: The Wit

Στα δωμάτια υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που ρυθμίζουν αυτόματα την θερμοκρασία του δωματίου, ανάλογα με την θερμοκρασία σώματος. Επίσης, αντί ο πελάτης να καλέσει τα κεντρικά των υπηρεσιών καθαριότητας, μπορεί να στείλει κατευθείαν μήνυμα στο κινητό του προσωπικού. Στους δημόσιους χώρους, ένα πλήρες ηχητικό σύστημα παίζει ήχους ανάλογα με την ώρα, όπως τιτίβισμα πουλιών την ημέρα.

Τιμή: Από 189 δολάρια το βράδυ

Κίνα, Χονγκ Κονγκ: Peninsula Hotel

Το ξενοδοχείο υποστηρίζει πως είναι το μόνο με δική του έρευνα και αναπτυξιακές εγκαταστάσεις. Με τα tablets που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τους επισκέπτες, με προγραμματισμένη την ανάλογη γλώσσα, οι πελάτες μπορούν να δουν ταινίες και να έχουν πρόσβαση στους οδηγούς πόλης του Χονγκ Κονγκ. Στα δωμάτια υπάρχουν μεγάλες οθόνες αφής, από τις οποίες οι πελάτες μπορούν να καλέσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας, να προσαρμόσουν το φωτισμό και να θέσουν το δωμάτιο σε κατάσταση «do not disturb».

Τιμή: Από 603 δολάρια το βράδυ

Ισπανία, Ίμπιζα: Ushuaïa Ibiza Beach Hotel

Ο πελάτης πληρώνει τα πάντα μέσω ειδικής μηχανής σάρωσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων του. Μόλις κάνει check in στο ξενοδοχείο, δεν δίνει την ταυτότητά του ή κάποια κάρτα, αλλά τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Έτσι, αποθηκεύονται τα «στοιχεία» του και μπορεί πλέον να πληρώνει από το room service μέχρι τα ποτά στο bar αγγίζοντας απλά μία οθόνη με βιομετρικό σαρωτή.

Ακόμη και στις υπηρεσίες διαδικτύου, αν κάποιος θέλει να μπει π.χ. στο Facebook, μπορεί να το κάνει απλώς αγγίζοντας την οθόνη και αμέσως θα μπει στο λογαριασμό του.

Τιμή: Από 254 δολάρια το βράδυ

ΗΠΑ, Σιάτλ: Hotel 1,000

Ειδικοί ανιχνευτές μέσα στα δωμάτια αντιλαμβάνονται την θερμοκρασία σώματος των επισκεπτών και κατά αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται ένα είδος συναγερμού που προειδοποιεί ότι υπάρχει άτομο στο χώρο. Έτσι, οι υπηρεσίες καθαρισμού γνωρίζουν ότι βρίσκεται κάποιος μέσα και δεν μπαίνουν απροειδοποίητα. Κάτι σαν το «do not disturb» στην πόρτα.

Επίσης, το ξενοδοχείο έχει ένα εικονικό γήπεδο γκολφ στο λόμπι με υπέρυθρα συστήματα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να «παίζουν» σε 50 διαφορετικά διεθνή γήπεδα γκολφ.

Τιμή: Από 259 δολάρια το βράδυ

Σιγκαπούρη: W Hotel Sentosa Cove

Πίνακες αφής και ένας καθρέφτης-κάμερα για το Facebook. Ειδικότερα, μόλις οι επισκέπτες μπαίνουν στο λόμπι ένας ειδικός αισθητήρας βγάζει αυτόματα φωτογραφίες και τις προβάλει ξεχωριστά σαν ψηφιακό έργο τέχνης. Σε άλλο χώρο, μπορούν οι πελάτες να παίξουν παιχνίδια σε οθόνες αφής.

Στο «Woobar» υπάρχει ένας καθρέφτης που λειτουργεί και ως κάμερα και επιτρέπει στους επισκέπτες να κατεβάζουν απευθείας τις φωτογραφίες τους και να τις ανεβάζουν στους προσωπικούς τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Τιμή: Από 504 δολάρια το βράδυ

Ηνωμένο Βασίλειο, Έξετερ: The Magdalen Chapter

Όλα εδώ γίνονται μέσω του iPad. Δεν υπάρχει χαρτί σε αυτό το ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες «τσεκάρονται» μέσω iPads και τους δίνονται για όλες τις ημέρες διαμονή τους. Οι παραγγελίες από το room service, αλλά και στο εστιατόριο πραγματοποιούνται μέσω iPads.

Οι πελάτες μπορούν να παίξουν μουσική και βίντεο από τα laptop τους, μέσω USB ή iPads που μπορούν να συνδέσουν με την τηλεόραση.

Τιμή: 193 δολάρια το βράδυ