Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 10:00

4 μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Μεσσηνία

4 μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη Μεσσηνία

Περί τις 5.500 με 6.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες πολυτελείας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα μόνο από την υπαγωγή επιχειρηματικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο για τη δημιουργία νέων μονάδων και την επέκταση υφισταμένων που ενέκρινε μέχρι στιγμής φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπουργείο έως πρόσφατα είχε εγκρίνει την υπαγωγή τουλάχιστον 41 επιχειρηματικών σχεδίων για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων ή την επέκταση υφισταμένων 4 και 5 αστέρων, εκ των οποίων 9 στη Μύκονο, 6 στην Κρήτη, 5 στην Κω, 4 στη Μεσσηνία, 3 στην Ιο, 2 στην Κέα και από ένα στη Σαντορίνη, στη Ρόδο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά, στους Παξούς, στη Μήλο, στη Λέσβο, στην Κόρινθο, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στην Αργολίδα και στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 468,2 εκατ. ευρών με συνολική ενίσχυση 155,7 εκατ. ευρώ.

Προορισμοί

Το ενδιαφέρον για νέες τουριστικές επενδύσεις παραμένει έντονο σε προορισμούς της χώρας που δέχονται μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών, όπως η Μύκονος, η Κρήτη και η Κως. Επίσης, επενδύσεις θα υλοποιηθούν σε υφιστάμενα τουριστικά συγκροτήματα που φημίζονται για την πολυτέλεια και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, όπως η Costa Navarino. Παράλληλα, με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στην Κέα από τον όμιλο της Dolphin Capital Investors και την Grace Hotels ο δημοφιλής νησιωτικός προορισμός θα εισέλθει τα επόμενα χρόνια στον διεθνή τουριστικό χάρτη με νέα ξενοδοχεία πολυτελείας. Στην πρώτη θέση μεταξύ των περιοχών που θα υλοποιηθούν τα 40 επιχειρηματικά σχέδια με βάση το ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων βρίσκεται η Κρήτη με 86,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Μεσσηνία με επενδύσεις ύψους 77,2 εκατ. ευρώ, η Κως με 62,8 εκατ. ευρώ και η Κέα με 42,7 εκατ. ευρώ. Πέραν των παραπάνω σχεδίων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενέκρινε την υπαγωγή στον Επενδυτικό Νόμο τουλάχιστον άλλων 15 επιχειρηματικών σχεδίων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακών μονάδων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 112,7 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προϋπολογισμοί για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, καθώς και την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, προέρχονται από τις επίσημες εγκρίσεις υπαγωγής των επιχειρηματικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο. Η πράξη, όμως, έχει δείξει ότι σε αρκετές των περιπτώσεων που αφορούν τη δημιουργία πολυτελών μονάδων το ύψος των επενδύσεων ξεπερνάει τους αρχικούς προϋπολογισμούς.
Εξάλλου, οι εγκρίσεις υπαγωγής νέων επιχειρηματικών σχεδίων στον ξενοδοχειακό χώρο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δεν είναι οι μόνες, καθώς ένας επίσης μεγάλος αριθμός νέων σχεδίων υπήχθη στον Επενδυτικό Νόμο από άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα οι περιφέρειες. Αυτό, πάντως, που χαρακτηρίζει τις νέες τουριστικές επενδύσεις είναι ότι οι περισσότερες αφορούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις πολυτελείας. Με βάση στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το 2013 από το σύνολο των 773.445 ξενοδοχειακών κλινών της χώρας οι 311.565 βρίσκονται σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και οι 461.880 σε μονάδες 1, 2 και 3 αστέρων.

Ανάγκες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, για την ικανοποίηση της μελλοντικής τουριστικής ζήτησης στον ελληνικό προορισμό έως το 2021 θα χρειαστούν επιπλέον 250.000 κλίνες σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, εκ των οποίων οι 150.000 θα είναι νέες και οι 100.000 θα προέλθουν από εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού. Μία τέτοια εξέλιξη θα εκτινάξει και τα τουριστικά έσοδα της χώρας. Να σημειωθεί ότι φέτος, που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον ελληνικό προορισμό σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση, παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε αρκετές περιοχές μη δυνατότητας ικανοποίησης της ζήτησης για νέες κρατήσεις από πολυτελή ξενοδοχεία που ήταν υπερπλήρη στην αιχμή της σεζόν παρ’ ότι υπήρχε διαθεσιμότητα θέσεων σε πτήσεις. Χρήσιμα συμπεράσματα για τον τουρισμό πολυτελείας αναμένονται από το 2ο ετήσιο συνέδριο Luxury Hospitality που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 13 και 14 Οκτωβρίου από τη New York Times International και την τουριστική σχολή της Λωζάννης, στο οποίο θα συγκεντρωθούν κορυφαία στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας. Αλλωστε, μεγάλες επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία κυρίως υψηλών κατηγοριών βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της STR Global, τον Αύγουστο βρίσκονταν σε στάδιο υλοποίησης 894 νέα ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη με δυναμικότητα 142.704 δωματίων.

[Από την "Καθημερινή"]