Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 09:38

100 χρόνια Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι!

100 χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι και για αυτό και φέτος έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις που θα τονώσουν την τουριστική κίνηση του νησιού. «Οι εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τη διοργάνωση του καρναβαλιού, προβάλουν την πόλη και τονώνουν τον εσωτερικό τουρισμό, που αποτελεί μια από τις άμεσες προτεραιότητες μας, στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», σημείωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α.


Το Πρόγραμμα του 2014

Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και θα γίνει η παρουσίαση για τα 100 χρόνια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των στολών του Καρναβαλιού 2014. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «48 ΩΡΕΣ».

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων, κ.α.
Φέτος, η επετειακή διοργάνωση του Καρναβαλιού, θα συνδυαστεί με δράσεις και δρώμενα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και με εκδηλώσεις που ταιριάζουν στη φύση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Τσικνοπέμπτη

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Τσικνοπέμπτη, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού.  Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λειβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και ψηλορείτη γεύσεις: τυροκόμηση, λειβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, ενώ θα συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα Κρητών καλλιτεχνών.

Κυνήγι Θησαυρού

Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί την Από τις 7 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Φέτος η μοναδική αυτή εκδήλωση γιορτάζει τα 25 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης της, εγκαινιάζοντας πολλές καινοτομίες. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης.
Το κυνήγι αποτελείται από τρία σκέλη, το «Παιδικό Κυνήγι» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το «Κυνήγι του Θησαυρού» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά το «Γυμνασιακό Κυνήγι» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας.

Ποδηλατοβόλτα με κοινωνικό μήνυμα

Την Πέμπτη  27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και  φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες
Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας κάθε παιδί καλείται να φέρει από το σπίτι του και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνικής θεματικής ενότητας του καρναβαλιού π.χ. φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Κορύφωση εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 1 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 2 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης, ένα μεγάλο πάρτι - έκπληξη, που θα είναι δωρεάν για το κοινό. Μια κεντρική συναυλία, κέφι, happenings και διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είναι η υπόσχεση των διοργανωτών.

Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει

Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

Οικονομικές Τιμές στα Εκδρομικά Πακέτα

Οι τουριστικοί Πράκτορες σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους του Ρεθύμνου, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο και να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

NOTOSPORT