Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 13:30

Θεματικές παρουσιάσεις στο Μουσείο Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε παρουσιάσεις επιλεγμένων εκθεμάτων από τους Αρχαιολόγους – Φροντιστές. Θα τους συναντήσετε ανάμεσα στα εκθέματα καθημερινά από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. και θα τους αναγνωρίσετε από τα στρογγυλά σήματά τους που αναγράφουν την ιδιότητά τους.

1. Περίπατος δίπλα στη ζωφόρο του Παρθενώνα


Παρουσίαση με θέμα την ιωνική ζωφόρο του Παρθενώνα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου την πολλαπλή σημασία της ζωφόρου που εικονίζει θέμα εμπνευσμένο από την πιο λαμπρή γιορτή της Αθήνας, τα Παναθήναια. Παρουσιάζονται ζητήματα που αφορούν στη θέση και τη θέαση της ζωφόρου στον Παρθενώνα, τις παραστάσεις της και τη σημασία τους, στην αισθητική, στον τρόπο δημιουργίας της και στις περιπέτειές της έως σήμερα.

2. Αριστουργήματα στο Μουσείο Ακρόπολης

Παρουσίαση με θέμα αριστουργηματικά έργα που εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου και τη σημασία τους για την εποχή τους και για την παγκόσμια τέχνη. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου ζητήματα τέχνης, αισθητικής, θρησκείας και κοινωνίας της εποχής δημιουργίας των έργων αυτών που ήταν όλα κομμάτι του σπουδαιότερου ιερού της αρχαίας Αθήνας, της Ακρόπολης. Παράλληλα, σχολιάζεται ο τρόπος έκθεσής τους στο Μουσείο και η σημασία τους.

3. Αρχαϊκά Χρώματα

Παρουσίαση με θέμα την εξελισσόμενη έρευνα του Μουσείου για την μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους.  Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου για την πορεία της έρευνας, την τεχνική των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα. Η παρουσίαση καταλήγει στο «εργαστήριο» για την αρχαία τρισδιάστατη τέχνη που έχει δημιουργηθεί στο δεύτερο όροφο του Μουσείου. Η παρουσίαση διευκολύνεται με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών μέσων με πλούσιο οπτικό υλικό, με χρωματιστά εκμαγεία εκθεμάτων, με την εγκατάσταση μαρμάρινων επιφανειών με πειραματική χρήση αρχαίων χρωστικών και τεχνικής,  με σταθερές οθόνες, με συλλογές χρωστικών.

Γιάννης Παναγόπουλος

johnpana@hotmail.gr

Περισσότερες πληροφορίες εδώ