Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018 01:08

Καλαμάτα: Η μουσική ως μέσο αυτογνωσίας στις Μουσικές του Κόσμου

Στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικές του Κόσμου», την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, θα παρουσιασθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη-συναυλία σχετικά με το πολύ γνωστό μουσικό θέμα "La Follia" (Η τρέλα), που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για δεκάδες συνθέτες, σε βάθος 6 αιώνων.

Εναλλακτικός τίτλος της διάλεξης θα μπορούσε να είναι «Η μουσική ως μέσο αυτογνωσίας», μια και θα γίνει συγκριτική ανάλυση της θεμελιώδους δομής και των επιφανειακών παραλλαγών της μελωδίας με τη δομή και εξέλιξη της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Η διάλεξη-συναυλία χωρίζεται σε δύο μέρη, καθώς αρχικά ο Γιώργος Παυλάκος (φλάουτο με ράμφος), ο Σταύρος Τσότρας (φαγκότο) και ο Στάθης Γυφτάκης (τσέμπαλο) θα παρουσιάσουν επιλεγμένες παραλλαγές πάνω στο θέμα των A. Corelli και M. Marais, με ταυτόχρονες ιστορικές αναφορές ως προς την φύση των οργάνων και το στυλ των συνθετών του Μπαρόκ. Στο δεύτερο μέρος, ο Κώστας Γαλάνης, μέσω μουσικών παραδειγμάτων και με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, θα ανιχνεύσει τις ομοιότητες της δομής και των παραλλαγών της μελωδίας με την δομή και εξέλιξη της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τη συναυλία διοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των Μαθητών - αλλά και φίλων - των Σχολών της «Φάρις»).