Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 10:42

Αυλαία για το διαγωνιστικό τμήμα του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Εννέα ταινίες της εφετινής ευρωπαϊκής παραγωγής, από τις οποίες αρκετές διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού, συνθέτουν το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Οι προβολές τους θα διεξαχθούν στον κινηματογράφο Ελλη (Ακαδημίας) από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου ως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ενώ τα εφετινά βραβεία θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ). Επίσης, επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα» θα απονείμει το βραβείο κοινού.

Οι ταινίες είναι οι εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 26/10

8.15 μ.μ., LINES (2016, Ελλάδα) του Βασίλη Μαζωμένου.

Ελλάδα, σήμερα. Μια κοινωνία σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όριά τους, καταρρέουν μαζί της. Αν και υπάρχουν ανάμεσά τους συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη: ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας...

10.15 μ.μ., L' INTRUSA (2017, Ιταλία) του Λοεονάρντο Ντι Κοστάνζο.

Η Τζοβάνα, μία κοινωνική λειτουργός αφοσιωμένη στο λειτούργημά της, διευθύνει ένα καταφύγιο υποδοχής για παιδιά με προβλήματα. Οταν η νεαρή Μαρία, σύζυγος ενός καταζητούμενου μέλους της Καμόρα, έρχεται να διαμείνει στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου με τα δύο παιδιά της, η Τζοβάνα αντιμετωπίζει ένα ηθικό δίλημμα που μπορεί να καταστρέψει τόσο το έργο της όσο και την ίδια της τη ζωή (προβλήθηκε στο πλαίσιο του Δεκαπενθημέρου των Σκηνοθετών, στο Φεστιβάλ των Καννών).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/10

6.45 μ.μ., ARRHYTHMIA / Aritmiya (2017, Ρωσία) του Μπόρις Κλέμπνικοφ.

O Ολεγκ είναι ένας νέος, ταλαντούχος τραυματιοφορέας. Η σύζυγός του Κάτια εργάζεται ως νοσοκόμα στο τμήμα εκτάκτων περιστατικών του νοσοκομείου. Αγαπάει τον Ολεγκ, όμως την έχει κουράσει το γεγονός ότι εκείνος νοιάζεται περισσότερο για τους ασθενείς παρά για εκείνη, και του ζητάει διαζύγιο. Οι δυο τους καλούνται να βρουν ισορροπίες ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/10

7.30 μ.μ., REINVENTING MARVIN (2017, Γαλλία) της Αν Φοντέν.

Μην αντέχοντας πλέον τον τυραννικό πατέρα και την αδιάφορη μητέρα του, ένας νεαρός gay αποφασίζει να το σκάσει από το χωριό του. Στην προσπάθειά του να μεταμορφωθεί σε ένα νέο άτομο, που δεν θα υποφέρει πλέον από τραμπουκισμούς και απόρριψη, υιοθετεί το όνομα Μαρτίν Κλεμέντ, και κάνει επιλογές που θα ολοκληρώσουν την επανεφεύρεση του εαυτού του.

9.40 μ.μ., ΜΑRΙΤΑ (2016, Ρουμανία) του Κρίστι Ιφτίμε.

Ο Κόστι, έχοντας πατήσει πλέον τα τριάντα, αποφασίζει ξαφνικά να επισκεφθεί τον πατέρα του, τον Σάντου. Η επίσκεψη αυτή συνοδεύεται από μία επανένωση-έκπληξη με την υπόλοιπη οικογένεια, την οποία ο Σάντου παραμελούσε σε όλη του τη ζωή. Αυτός όμως είναι ο τρόπος του Κόστι να αποφεύγει τα δικά του προβλήματα. Εστω για μία μέρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/10

6.30 μ.μ., CORPORATE (2017, Γαλλία) του Νικολά Σιλό.

Χωρίς καμία ηθική αναστολή, η Εμιλί, μία εκ των διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού της πολυεθνικής Esen, πείθει τους εργαζομένους ή τα στελέχη που κρίνονται περιττοί να παραιτηθούν. Οταν ένας από αυτούς αυτοκτονεί πηδώντας από το παράθυρο του γραφείου του, η Εμιλί θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι η εταιρεία επιδιώκει να της φορτώσει όλη την ευθύνη για την αυτοκτονία.

ΔΕΥΤΕΡΑ 30/10

8.00 μ.μ., UNA FAMIGLIA (2017, Ιταλία) του Σεμπαστιάνο Ρίζο.

Το σεξ ανάμεσα στον Βενσάν και στη Μαρία είναι καθαρά καταναγκαστικό και με σαφή σκοπό την εγκυμοσύνη. Οι δυο τους «βοηθούν ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά», με το ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά. Οταν η Μαρία αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να φτιάξει τη δική της οικογένεια, μία νέα εγκυμοσύνη θα αλλάξει τα δεδομένα (υποψήφια για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας).

10.00 μ.μ., WITHOUT NAME (2016, Ιρλανδία) του Λόρκαν Φίνεγκαν.

Ο τοπογράφος Ερικ ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο δάσος, χωρίς όνομα, ώστε να αξιολογήσει την καταλληλότητά του για ένα περίεργο αναπτυξιακό έργο. Ομως ο τόπος μοιάζει να έχει ένα μυστηριώδες είδος νοημοσύνης, που θα τον απομακρύνει σταδιακά από την πραγματικότητα.

ΤΡΙΤΗ 31/10

6.00 μ.μ., Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ / The Story of the Green Line (2017, Κύπρος - Ελλάδα) του Πανίκου Χρυσάνθου.

Ενας στρατιώτης, ο Κύπρος, στέλνεται να υπηρετήσει στην «πράσινη γραμμή», και εκεί ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι στρατιώτες μένει στο σπίτι του. Ο πόλεμος ανάγκασε και τους δύο να μετακινηθούν - τον Κύπρο από τον Βορρά στον Νότο και τον Μουράτ από τον Νότο στον Βορρά. Οταν ο Μουράτ πάει με άδεια στο χωριό, φέρνει στον Κύπρο ένα δώρο από το σπίτι του, μια οικογενειακή φωτογραφία, η οποία ξυπνά φαντάσματα του παρελθόντος. Οι διάλογοι της ταινίας είναι στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά. Προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.