Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 10:15

Ποικίλες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους - Τι ισχύει για την Μεσσηνία

Ποικίλες εκδηλώσεις, με ελεύθερη είσοδο, πλαισιώνουν τη δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός» και θα πραγματοποιηθούν από 19-22 Οκτωβρίου 2017, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας.

Στόχος της δράσης, που σχεδιάζει και υλοποιεί από το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.

Πρόκειται για επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, με κεντρικό άξονα την προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία, διαχρονικά.

Φέτος, όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, «ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, εγκαινιάζοντας τη θεματική του "αέρα", με το γενικό τίτλο "Πνοές Ανέμων". Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική, αλλά και στην ψυχική ζωή» συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στις εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, συμμετέχουν 52 φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η είσοδος στους παραπάνω χώρους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν σε αυτές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Μεσσηνία, οι χώροι που θα παραμείνουν ανοιχτοί θα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης (τηλ. επικοινωνίας για το κοινό: 27210 2253- 63100).

Επίσης, ελεύθερη είσοδο θα έχουν τα Μουσεία ΠΑΣΑ και Μακρυγιάννη, το Φρούριο Πύλου καθώς και το Αρχοντικό Τσικλητήρα (τηλ. επικοινωνίας για το κοινό: 27230 22897 - 22010, 6999973300).

ΑΠΕ-ΜΠΕ