Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 18:16

Halloween! Trick or treat?

Το Halloween είναι κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες και γιορτάζεται σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Η γιορτή αυτή έχει βαθύτερο νόημα και μεγάλη ιστορία που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. 

Διαβάστε λοιπόν το άρθρο μας και ενημερωθείτε για το τι είναι το Halloween, για πoιο λόγο οι άνθρωποι, κυρίως τα παιδιά ντύνονται κάτι τρομακτικό και τι ρόλο παίζουν τα φαναράκια κολοκύθας σε σχήμα προσώπου. 

Οι ρίζες της γιορτής  ξεκινάνε από τη Ιρλανδία και συγκεκριμένα από την φυλή των Κελτών, ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια. Γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου,  παραμονή της τότε Πρωτοχρονιάς τους. Τότε οι Κέλτες γιόρταζαν τον Samhain την θεότητα του κάτω κόσμου και η γιορτή σήμαινε την αρχή του χειμώνα και το τέλος της συγκομιδής των καρπών, καθώς επίσης εκείνη η μέρα θεωρούνταν ως η γέφυρα για τον πάνω κόσμο και τον κάτω κόσμο, αυτόν των ψυχών. Οι Κέλτες πίστευαν ότι εκείνη την μέρα ανάμεσά τους κυκλοφορούσαν πνεύματα άλλα καλά και άλλα κακά και για να μη τους πειράξουν τα κακά πνεύματα ντύνονταν κάτι τρομακτικό, όπως για παράδειγμα έβαζαν στολή φαντάσματος.

Με το πέρασμα των χρόνων η γιορτή εξελίχθηκε. Η εκκλησία σεβόμενη το έθιμο αιώνων όρισε την 1η Νοεμβρίου ως την μέρα των Αγίων Πάντων (All Hallows) και γιορτάζει όλους τους αγίους και τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για τη θρησκεία τους. Η προηγούμενη βραδιά που είναι η παραμονή, ονομάζεται All Hallows Eve που εξελικτικά έγινε Halloween.

Πλέον το Halloween έχει ξεφύγει από τον θρησκευτικό του χαρακτήρα και είναι μια γιορτή καθαρά για να διασκεδάσουν τα παιδιά. Τα παιδιά ντύνονται κάτι τρομακτικό και γυρνάνε από σπίτι σε σπίτι και φωνάζουν το γνωστό "Trick or Treat?" δηλαδή «Φάρσα ή Κέρασμα;» τότε ο οικοδεσπότης τα κερνάει καραμέλες ή όποιο κέρασμα έχει ετοιμάσει.

Έχετε παρατηρήσει όμως πως στο Halloween εκτός από τα ντυμένα παιδάκια υπάρχουν και τα φανάρια κολοκύθας σε σχήμα προσώπου; Τα φαναράκια αυτά είναι και γνωστά και ως  Jack’o laterns και υπάρχει ένας μύθος γύρω από αυτό το έθιμο.

Ο Jack ήταν ένας τσιγκούνης και μίζερος άνθρωπος που ξεγελούσε συνέχεια τον διάβολο αναγκάζοντας τον να του υποσχεθεί να μην τον ενοχλήσει ούτε και όταν πεθάνει. Τα χρόνια όμως πέρασαν και ο Jack πέθανε αλλά επειδή ήταν κακός άνθρωπος δεν τον δέχτηκαν στον Παράδεισο και όταν πήγε στην Κόλαση δεν τον δέχτηκε ούτε ο διάβολος, θυμίζοντάς του την υπόσχεση που του είχε δώσει.

Ο Jack τότε ρώτησε το διάβολο πώς θα βλέπει πού θα πάει αφού ήταν σκοτεινά και τότε ο διάβολος του έδωσε ένα κάρβουνο. Τότε ο Jack σκάλισε ένα ραπανάκι που είχε μαζί του και βάζοντας το κάρβουνο μέσα το έκανε φαναράκι. Από τότε λοιπόν σε κάθε σπίτι στη γιορτή του Halloween υπάρχει ένα φανάρι από κολοκύθα για να διώχνει τα κακά πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Jack!

Είναι όμορφο να μαθαίνεις τις παραδόσεις κάθε λαού και τον λόγο που υπάρχουν κάποια έθιμα. Το έθιμο του Halloween και της κολοκύθας του Jack έχουν ένα ενδιαφέρον και αποπνέουν έναν αέρα μυστηρίου. Καλό Halloween λοιπόν σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να γιορτάσουν δύο φορές τις Απόκριες!

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη