Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 09:26

Πρεμιέρα την Πέμπτη για το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στο Μέγαρο

Ξεπερνώντας τις δυσκολίες χρηματοδότησης και με ποιότητα εφάμιλλη των προηγούμενων ετών ξεκινά αύριο Πέμπτη στις 10 το βράδυ το επετειακό 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, αφού ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες οι οικονομικές και τελικά το Φεστιβάλ ξεκινά χωρίς πολλά προβλήματα. "Το Φεστιβάλ βγήκε από το ΕΣΠΑ, γιατί δυστυχώς είχαμε υπερεντάξεις έργων. Είναι ντροπή, που έγινε αυτό, αλλά με την παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί ένα ποσό. Δε ξέρουμε πόσο θα είναι αυτό, όμως θέλουμε στο μέλλον να μην ξαναυπάρξει το Φεστιβάλ σε αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας. Περιμένουμε πολύ κόσμο, εκατοντάδες φίλους του θεσμού και μάλιστα παρών στην πρεμιέρα θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, γεγονός πολύ σημαντικό γιατί η πόλη έχει πολλά ανοικτά ζητήματα πολιτισμού. Ακόμη θα έρθει η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος είναι συμπαραστάτης μας στο θέμα για τη βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού. Θέλω να συγχαρώ την καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου γιατί έκανε τα πάντα για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες. Σύντομα θα κανονίσουμε και την ημερομηνία που θα την ανακηρύξουμε επίτιμη δημότη. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, για την πόλη μας. δεν υπάρχει ξένη αποστολή που να έρχεται στο γραφείο μου και να μην μου πει για το Φεστιβάλ. Σήμερα ήρθαν 10 βουλευτές από την Αυστραλία και αυτό ήταν το 1ο θέμα που ανέφεραν"... δήλωσε ο κ. Νίκας.

Με τη σειρά της η κ. Μαραγκοπούλου συνέχισε λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να πούμε "και του χρόνου" για το Φεστιβάλ και να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότησή του. "Θα μπορούσαμε να έχουμε πολλές παραστάσεις στο πρόγραμμα, αλλά θα έπρεπε να έχουμε "ρίξει" την ποιότητα, πράγμα που δε το θέλαμε σε καμία περίπτωση. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει διακριθεί για την ποιότητά του και αυτός ήταν ο στόχος μας. Ηταν μεγάλη χαρά ότι τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα από την πρώτη στιγμή. Κάποιες παραστάσεις είναι sold out αλλά να μην αποθαρρυνθεί το κοινό γιατί υπάρχουν και ακυρώσεις. Το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε να έχουμε στην Καλαμάτα το Nederlands Dans Theater 2 είναι μεγάλη υπόθεση. Δεκαπέντε χρόνια προσπαθούσα να τους πείσω. Οι καλλιτέχνες που έχουν έρθει είναι οι καλύτεροι του είδους τους. Βασική θεματική του φετινού Φεστιβάλ είναι η εξορία, είτε αυτή είναι γεωγραφική είτε υπαρξιακή. Φέτος συνεργαστήκαμε και ευχαριστούμε: το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, την Ομάδα Creo, το On the road, τους πολίτες της Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Δήμο Καλαμάτας, την Πρεσβεία της Ολλανδίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, τις Φλαμανδικές Αρχές, την Τούλα Ανδριοπούλου" τόνισε η κ. Μαραγκοπούλου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

- 17, 18 Ιουλίου, Πέμπτη - Παρασκευή στις 10 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού στην κεντρική αίθουσα, με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα: Nederlands Dans Theater 2. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μας συστήνει την ομάδα των νεότερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, που ιδρύθηκε το 1978. Το Nederlands Dans Theater είναι μια δημιουργική καλλιτεχνική ομάδα που αναζητεί πάντα εξαιρετικά ταλέντα και γόνιμες συνεργασίες. Ο χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ που ανέλαβε από το 2011 τα ηνία της ομάδας μετά την επί 36 χρόνια εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του Γίρζι Κύλιαν, σηματοδοτεί τη συνέχεια του ιστορικού συγκροτήματος, μέσα από τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων. Στις παραστάσεις του στην Καλαμάτα το NDT 2, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, παρουσιάζει 4 χορογραφίες: - Gods and Dogs (2008). Είναι η 100ή χορογραφία, ένα από τα αριστουργήματα που δημιούργησε ο ιδιοφυής χορογράφος Γίρζι Κύλιαν για το NDT. Αινιγματική και μυστηριώδης, διερευνά τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ φυσικού και αφύσικου. Αναφέρεται δε ως «ανολοκλήρωτο έργο» απηχώντας τη γοητεία που ασκεί στον χορογράφο η ομορφιά του μη ολοκληρωμένου στη ζωή... Βραβεύτηκε ως η πιο Εντυπωσιακή Χορευτική Παραγωγή του 2009 (Ολλανδία).

- 18, 19 Ιουλίου, Παρασκευή - Σάββατο στις 8 στο Μέγαρο Χορού στο στούντιο, με την υποστήριξη του Institut Françai, σόλο του Κριστιάν Ριζό "Sakinan goze cop batar" που ερμηνεύει ο Τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ. Δεν είναι παρά μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική. Το "sakınan göze çöp batar" (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη. Επιχειρώντας να αναδείξει τόσο τη γεωγραφική όσο και την υπαρξιακή εξορία, ο Κριστιάν Ριζό αποτυπώνει την οδύνη του ευάλωτου, αποκομμένου από τις ρίζες του σώματος, δίνοντας έμφαση στο συμβολικό βάρος καθημερινών αντικειμένων, στις πρωταρχικές αναμνήσεις από τον γενέθλιο τόπο –που αποκρυσταλλώνονται τόσο στη μουσική όσο και στην κινησιολογία– και στον αργό, διακεκομμένο χρόνο με τον οποίο συντελείται η οικειοποίηση της νέας ταυτότητας. Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στο «εδώ» της εξορίας που πάντα θα ανακαλεί ένα χαμένο «εκεί». Μια συμπαραγωγή της l’association fragile του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς.

Επιμέλεια: Γιούλα Σαρδέλη