Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 05:30

Το κιουνεφέ του Στέλιου Παρλιάρου

Με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, ο Στέλιος Παρλιάρος, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά της γείτονος χώρας.

Σιροπιαστά, με καταίφι, με πολλά φυστίκια... ό,τι κι αν έχουμε φάει από τον top Έλληνα pastry chef, είναι τουλάχιστον çok lezzetli.

Με αφορμή λοιπόν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, θυμηθήκαμε την υπέροχη κουζίνα της Κωνσταντινούπολης καθώς και όλες τις συνταγές του Παρλιάρου. 

Αποφασίσαμε λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί σας τη συνταγή του κιουνεφέ. Ενός γλυκού, τόσο πλούσιου και βουτυράτου που κάθε του κομμάτι είναι κι ένα ταξίδι στην Ανατολή.

Κιουνεφέ:

Μερίδες: 10-15, Προετοιμασία: 20΄, Aναμονή: 30΄, Ψήσιμο: 12΄ κάθε δόση (στο τηγάνι) ή 30΄ (στο φούρνο)

Σιρόπι:

Βράζουμε τα υλικά για 2 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (450-500 γρ.)

150 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο

400 γρ. τυρί κρέμα

Σιρόπι

300 γρ. νερό

200 γρ. ζάχαρη

1/2 λεμόνι, τον χυμό του 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το φύλλο κανταΐφι σε μια επιφάνεια κοπής και μαδάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις ίνες με τα χέρια μας για να τις ξεμπλέξουμε. Έπειτα τις ψιλοκόβουμε λίγο μ’ ένα μαχαίρι ώστε να μην είναι μακριές. Μπορούμε να φτιάξουμε ατομικά κιουνεφέ σε τηγανάκι ή σε πυρίμαχα σκεύη. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ίδια και για τα δύο:

Σ’ ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει). Αλείφουμε ένα μικρό τηγάνι ή πυρίμαχα φορμάκια με λίγο βούτυρο, παίρνουμε μια μικρή τούφα κανταΐφι, την απλώνουμε στο σκεύος και την πιέζουμε πολύ καλά ώστε να γίνει επίπεδη και να πάρει το σχήμα του σκεύους. Μ’ ένα πινέλο τη ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο, ώστε να βραχεί ελαφρώς.

Χτυπάμε το τυρί με το μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη, ώστε να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα, παίρνουμε μια κουταλιά σούπας από αυτό και την απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι. Σκεπάζουμε με μια άλλη τούφα κανταΐφι, έτσι ώστε να μη μένουν κενά. Πιέζουμε το κιουνεφέ με την παλάμη πολύ καλά ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδο και συμπαγές. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο βούτυρο με το πινέλο και βάζουμε το γλυκό για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.

Αν χρησιμοποιήσαμε τηγάνι, τηγανίζουμε στο γκαζάκι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Γυρνάμε προσεκτικά το κιουνεφέ με μια λαβίδα και το τηγανίζουμε και από την άλλη μεριά, έως ότου πάρει χρώμα το κανταΐφι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Αν χρησιμοποιήσαμε φορμάκια, φτιάχνουμε τα κιουνεφέ και τα βάζουμε όλα μαζί σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στους 170οC για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους. Μόλις είναι έτοιμα τα κιουνεφέ, τα σιροπιάζουμε αμέσως με λίγο κρύο σιρόπι και σερβίρουμε αμέσως.

Tips

Κανονικά το κιουνεφέ παρασκευάζεται με ένα τυρί που μοιάζει με μοτσαρέλα, σαν το ποντιακό γαΐς. Για ευκολία, όμως, σας δίνουμε μια συνταγή με τυρί κρέμα, που βρίσκουμε σε όλα τα σουπερμάρκετ.

Είναι ένα κλασικό γλυκό εστιατορίου, τρώγεται ζεστό, γι’ αυτό και προετοιμάζεται και ψήνεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως το σερβίρουν σε ατομικά τηγανάκια.

Επειδή στο σπίτι δεν διαθέτουμε τόσα μικρά τηγάνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο μεγαλύτερα ή να φτιάξουμε το κιουνεφέ σε μεγάλο ταψί (30×40 εκ.). Θα το ψήσουμε στους 160οC για 45 λεπτά και θα το σιροπιάσουμε με ζεστό το σιρόπι.

Πηγή: bovary