Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2017 16:59

Η Γαστρονομία της Ηπείρου κατακτά… όλη την Ευρώπη!

Στην περιοχή της Ηπείρου ανατέθηκε η διοργάνωση του επόμενου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της CEUCO

Πάνω από 500 οι συμμετοχές

Τα ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και η γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου που ευτυχώς εξακολουθεί να επιβιώνει στις μέρες μας χάρη στην προσπάθεια συγκεκριμένων ανθρώπων, αποτελούν, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας στη «μάχη» για την προσέλκυση τουρισμού υψηλού επιπέδου. 

Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική είναι η συμβολή φορέων όπως ο Σύλλογος Γαστρονομίας της Πρέβεζας «Μίθαικος», χάρη στον οποίο η Ήπειρος κατέκτησε τη φιλοξενία μίας ιδιαίτερα σημαντικής διοργάνωσης που θα προβάλλει διεθνώς την τοπική γαστρονομική παράδοση.

Πανευρωπαϊκό συνέδριο

Πιο συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 2018 η Ήπειρος θα αποτελέσει το κέντρο της Γαστρονομίας της Ευρώπης, αφού αναμένεται να διεξαχθεί στην περιοχή μας το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας - Con­seil Europeen des Confreries Oeno­gastrono­mi­ques), μετά από κοινές προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συλλόγου «Μίθαικος». Στην CEUCO, με μέλη σε οκτώ χώρες της Ευρώπης και με συνέδρια στα οποία οι παρουσίες συνήθως ξεπερνούν τα 500 άτομα, συμμετέχουν συνεταιρισμοί, παραγωγοί και σύλλογοι που φημίζονται για τις παραδόσεις τους και τα υψηλού επιπέδου αγροτικά προϊόντα τους.

Η CEUCO σκοπό έχει την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, των κρασιών και των ποιοτικών ειδών διατροφής των χωρών της Ευρώπης διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική κληρονομιά και τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε χώρας μέσω της επίδειξης αλλά και της ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις αξίες της γευσιγνωσίας. 

Το σκήπτρο στον «Μίθαικο»

Φέτος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Cordoba της Ισπανίας, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη χρονιά, το φθινόπωρο του 2018, το Πανευρωπαϊκό συνέδριο της CEUCO θα διεξαχθεί στην Ήπειρο. Γι’ αυτό τον λόγο παραδόθηκε το σκήπτρο του Συνεδρίου στον Πρόεδρο του Συλλόγου «Μίθαικος» Παύλο Αλεξάνδρου, με την εντολή να φροντίσει για την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της  CEUCO Mr. Carlos Martin Cosme, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες Γαστρονομίας και Γευσιγνωσίας της Ευρώπης, είναι τακτικός επισκέπτης της Ηπείρου, με ιδιαίτερους δεσμούς και φιλίες. Είναι γνώστης της τοπικής Γαστρονομίας και των παραδόσεων της περιοχής μας καθώς και της ιστορίας της Ηπείρου.

Βραβεύσεις επιχειρήσεων

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα Συνέδρια της CEUCO έχουν βραβευθεί παραγωγικές επιχειρήσεις της Ηπείρου όπως η Οινοποιία Γκλίναβου, τα ξύδια Βαϊμάκης, τα τυριά Καράλη και πολλές άλλες. Φέτος η βράβευση πήγε στην ΠΑΡΑΓΑΙΑ, το μουσείο  λαδιού του Ηλία και της Αθηνάς Λιάκρη στην Πάργα, ενώ Πρέσβης επί Τιμή της CEUCO για την Ευρωπαϊκή Γαστρονομία  ανακηρύχθηκε ένας Ηπειρώτης, ο γνωστός επιχειρηματίας Θεόδωρος Μαρκής!

Ο κ. Carlos Martin Cosme, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, τις προσπάθειες ετών και τις δυνατότητες του Συλλόγου «Μίθαικος» αλλά και την πρόθεση της Περιφέρειας να συμβάλλει σημαντικά, επέλεξε μαζί με το Συμβούλιο της CEUCO την διεξαγωγή του συνεδρίου στην Ήπειρο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στην απόφασή του αυτή βοήθησε και η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων που καθιστούν την πρόσβαση στην περιοχή μας πολύ πιο εύκολη!

Ο Παύλος Αλεξάνδρου

Κληθείς να σχολιάσει τις θετικές αυτές εξελίξεις, σε δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ο κ. Παύλος Αλεξάνδρου τόνισε με έμφαση πως «οι Ηπειρώτες θα αγκαλιάσουν και θα τιμήσουν την CEUCO και τα μέλη της και όλοι θα βοηθήσουν ώστε να διεξαχθεί ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο που θα αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας, αφού αναμένονται συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και φυσικά πολλές και σημαντικές από την Ευρώπη».