Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017 09:02

Ερευνητές ανακάλυψαν την «έκτη γεύση»

Οι επιστήμονες, το 2009, πρόσθεσαν στον κατάλογο των τεσσάρων γεύσεων (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό), μία νέα, πέμπτη γεύση, η οποία πήρε το όνομα Umami.

Στον κόσμο της γεύσης το «Umami» εκφράζει την ουσία της νοστιμιάς και την έντονη συμπυκνωμένη γευστική πληρότητα.

Τώρα, φαίνεται πως ο κατάλογος διευρύνεται και αποκτά μία έκτη γεύση, η οποία θα μπορεί να εξηγήσει την αγάπη πολλών για τους υδατάνθρακες.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν άμεσα τη γεύση του αμύλου. Η έρευνα για το Πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία διαπίστωσε πως το στόμα μπορούσε να αντιληφθεί δύο κοινούς υδατάνθρακες που βρέθηκαν σε ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι. 

Όπως αναφέρει το iefimerida, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ράσελ Κιστ συνέδεσε, μάλιστα, την αυξημένη πρόσληψη ενεργειακά πυκνών τροφών με την παχυσαρκία. 

«Αυτοί που έφαγαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης», ανέφερε η ερευνήτρια Τζούλια Λόου, η οποία εξήγησε πως όσοι έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά.

Αυτό που υπογραμμίζουν οι ερευνητές είναι πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη σύνδεση αυτή, καθώς το δείγμα της μελέτης που είχαν στα χέρια τους ήταν μικρό.