Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 13:10

Οι γεύσεις του Αιγαίου "ταξίδεψαν" στην Αυστραλία

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στα νησιά του Αιγαίου διοργάνωσε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Οδύσσεια», η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεών της στην περιοχή Θέμπαρτον Αδελαΐδας.

«Είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να γνωρίσουμε και εμείς, αλλά και όσοι ήρθαν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους, τα φαγητά διαφόρων νησιών της Ελλάδας και αν κρίνουμε από την ανταπόκριση και τα σχόλια, ο κόσμος φάνηκε να ευχαριστήθηκε τη βραδιά», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας. 

«Γίναμε μια μεγάλη παρέα και γνωρίσαμε καλύτερα ο ένας την κουλτούρα του άλλου. Τολμώ να πω ότι ήταν μια από τις πιο πετυχημένες εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ με συμμετοχή άνω των 200 ατόμων που πλημμύρισαν την αίθουσα για να γευτούν εδέσματα από τα νησιά της Κω, της Λήμνου, της Ρόδου, της Ικαρίας, της Εύβοιας και της Χίου».

Στη γαστρονομική εκδήλωση «Γεύσεις του Αιγαίου» αναβίωσαν έθιμα και γεύσεις από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, η κουζίνα των οποίων διακρίνεται για την αυθεντικότητα αλλά και την παρουσία κοσμοπολίτικων στοιχείων. 

Όπως αναφέρει το neoskosmos, στην είσοδο της αίθουσας είχε στηθεί ένα μεγάλο τραπέζι πάνω στο οποίο εθελοντές νησιώτικης καταγωγής παρουσίασαν γνωστά αλλά και άγνωστα παραδοσιακά φαγητά τα οποία εντυπωσίασαν τους φίλους της καλής κουζίνας.

Η Κουλουρία της Ρόδου που σερβίρεται στους γάμους, τα Φλομάρια από την Λήμνο, καθώς και το Σοθικό από την Ικαρία, ήταν μόνο μερικά από τα εδέσματα που προστέθηκαν στο μενού και τα οποία απόλαυσαν με το παραπάνω οι προσκεκλημένοι και τα μέλη της ΕΟΚΝΑ. 

Πέρα από τα νησιώτικα φαγητά που δελέασαν τους καλεσμένους, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι διοργανωτές παρείχαν και σχετικές πληροφορίες για το κάθε φαγητό αλλά και ένα μικρό ιστορικό του τόπου προέλευσής του.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλειος Γκόνης, συνεχάρη τους εθελοντές για την άψογη παρουσίαση, την ποικιλία και την ποιότητα των νησιώτικων φαγητών που ετοίμασαν και ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους «καλή όρεξη». 

«Θέλαμε να φιλοξενήσουμε τους συμπαροίκους και να τους δώσουμε την ευκαιρία να συμμετάσχουν και εκείνοι σε μια εκδήλωση του φεστιβάλ. 

«Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που πραγματοποιήθηκε επίδειξη μαγειρικής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Οδύσσεια και η επιτυχία που σημείωσε σίγουρα υποδηλώνει παρόμοιες γαστρονομικές εκδηλώσεις στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Γκόνης. 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ 12o ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» 

Συνάντηση κορυφής δύο μεγάλων πολιτισμών πρόκειται να παρουσιάσει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Οδύσσεια», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου με την εκδήλωση «Μαζί», που θα γίνει στην αίθουσα Έλντερ του Πανεπιστημίου Αδελαΐδας, στο North Terrace και ώρα 7.00 το βράδυ.

«Παρ' ότι είναι δυο διαφορετικές περιοχές με πολλές ιδιομορφίες, ο ποντιακός και ο κρητικός πολιτισμός μοιράζονται συνάμα αρχαίες ρίζες καθώς και ξεχωριστές ομοιότητες», εξηγεί σε συνέντευξη του στο «Νέο Κόσμο», ο πρόεδρος της ΕΟΚΝΑ, Βασίλειος Γκόνης. 

«Αυτή τη σχέση που τους ενώνει, θα παρουσιάσουν μέσα από το ταλέντο τους οι μαθητές της Ακαδημίας Χορού της Κοινότητας μέσα από ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα μουσικής, χορού και χρωμάτων, το οποίο ελπίζουμε να χαρίσει στιγμές ξεγνοιασιάς και χαράς σε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους» συνεχίζει ο κ. Γκόνης.

Το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα 'Μαζί' θα ζωντανέψει στη σκηνή με τους ρυθμούς, τις μελωδίες, τους δυνατούς χορούς και το πάθος των δυο πολιτισμών σε ένα καλλιτεχνικό ταξίδι στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 60 χορευτές και 12 μουσικοί από όλη την Αυστραλία και με τη συμμετοχή του Πυρρίχιου Πολιτιστικού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γεμάτη παράδοση, ρυθμό και πάθος για τις ελληνικές ρίζες.