Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 13:22

9+1 παραδοσιακές γεύσεις από την Κύπρο!

Η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης και το νησί που βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας. Όταν την επισκεφτείς νιώθεις πως είσαι στη πατρίδα σου και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι το περιβάλλον μοιάζει με αυτό της Ελλάδας, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και μιλούν την γλώσσα σου -βέβαια με κάποιους ιδιωματισμούς της τοπικής διαλέκτου.

Και επειδή όλα περνούν από το στομάχι, το φαγητό είναι φοβερό και η κυπριακή κουζίνα έχει μοναδικές και έντονες γεύσεις που θα σας συναρπάσουν. 

Γι’ αυτό λοιπόν σας ετοιμάσαμε μια λίστα με τα 10 καλύτερα παραδοσιακά πιάτα, γλυκά και ποτά της κυπριακής κουζίνας, έτσι ώστε όταν πάτε να είστε καλά διαβασμένοι και να απολαύσετε την διαμονή σας στη Μεγαλόνησο!

Χαλούμι

Είναι το γνωστό λευκό τυρί που παράγεται στο νησί. Το πόσο αλμυρό μπορεί να είναι το χαλούμι εξαρτάται από τον παραγωγό, καθώς επίσης και το αν έχει μέσα δυόσμο ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πεντανόστιμος μεζές όταν είναι τηγανισμένο ή στη σχάρα και εξαιρετικό συνοδευτικό όταν τρώγεται το καλοκαίρι μαζί με καρπούζι!

Κουπέπια

Είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο. Τα κουπέπια είναι γεμισμένα με ρύζι και κιμά (αρνίσιο ή χοιρινό) ή μόνο με ρύζι. Η διαφορά με τα ντολμαδάκια είναι η έντονη γεύση που έχει το κύμινο και το λεμόνι. Συνήθως συνοδεύονται από γιαούρτι.

Σούβλα

Πιο ζουμερό και λαχταριστό πιάτο δεν έχετε δοκιμάσει! Η σούβλα είναι σαν το ελληνικό κοντοσούβλι αλλά σε XXXXL size! Κομμάτια κρέατος, συνήθως αρνί ή κατσίκι, μαριναρισμένο και ψημένο στα κάρβουνα για 2-3 ώρες. Ο τέλειος μεζές για μπίρα και ζιβανία.

Σεφταλιές

Μοιάζουν με μικρά κεμπάπ στο σχήμα. Είναι όμως μικρά μπιφτεκάκια από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά, με αρκετά μπαχαρικά και μαϊντανό, τυλιγμένα με αρνίσια πάνα. Το ιδανικό είναι να τις φάτε ψημένες στα κάρβουνα.

Κολοκάσι

Το κολοκάσι είναι σαν πατάτα. Είναι και αυτό ρίζα που μαγειρεύεται γιαχνί με ντομάτα, σέλινο, κρεμμύδι και συνοδεύει τέλεια το χοιρινό κρέας. Στη Κύπρο το καλλιεργούν και το τρώνε συχνά.

Ραβιόλες

Οι ραβιόλες είναι σπιτικά μακαρόνια όπως τα ραβιόλια αλλά πιο μεγάλα σε μέγεθος, γεμισμένα με χαλούμι και δυόσμο και βρασμένα σε ζωμό από κοτόπουλο. Το σερβίρουν όπως τη σούπα, σε βαθύ πιάτο με μπόλικο ζουμάκι και τριμμένο χαλούμι από πάνω. Πραγματικά πεντανόστιμο!

Φλαούνες

Ό,τι και να γράψουμε για τις φλαούνες είναι λίγο! Φτιάχνεται το Πάσχα και είναι κάτι σαν τυρόπιτα αλλά φτιαγμένη με πολλά λευκά τυριά, δυόσμο, μαστίχα, μαχλέπι, σουσάμι. Πολλοί βάζουν μέσα και σταφίδες που ταιριάζουν εξαιρετικά καθώς ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού είναι μοναδικός!

Κολοκοτές

Οι κολοκοτές είναι ατομικά γλυκά κολοκυθοπιτάκια. Η ζύμη γεμίζεται από γλυκό κολοκύθι, σταφίδα, κουκουνάρι, πλιγούρι και μπόλικη κανέλα.

Σουτζούκο

Το σουτζούκο μοιάζει με λουκούμι. Φτιαγμένο από μούστο και γεμισμένο με αμύγδαλο παρασκευάζεται και κρεμιέται σε κλωστές που το αφήνουν να στεγνώσει. Ένα νοστιμότατο γλυκό-σνακ που διατηρείται για καιρό εντός και εκτός ψυγείου.

Ζιβανία

Η ζιβανία είναι το παραδοσιακό ποτό της Κύπρου. Είναι σαν το τσίπουρο. Φτιάχνεται από τα στέμφυλα, δηλαδή από τα υπολείμματα σταφυλιών που χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί το κρασί. Είναι τέλειο συνοδευτικό για μεζέδες όπως η λούντζα (παραδοσιακό καπνιστό χοιρινό).

Όπως καταλαβαίνετε, η Κύπρος διαθέτει γαστρονομία που σε προκαλεί να την ανακαλύψεις! Οι γεύσεις μοναδικές και τόσο σπιτικές που σίγουρα αν δοκιμάσετε έστω μια φορά ένα κυπριακό φαγητό θα το καθιερώσετε στο μενού της εβδομάδας! 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη