Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 10:05

Γεύσεις από την Κέρκυρα που θα σας απογειώσουν!

Η Κέρκυρα, γνωστή και ως το νησί των Φαιάκων, είναι ένα από τα Επτάνησα. Το νησί αποπνέει έναν αέρα αρχοντικό μιας και το Βενετσιάνικο στοιχείο είναι κυρίαρχο, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στη κουλτούρα.

Αν επισκεφθεί κάποιος την Κέρκυρα, θα του μείνουν πολλές αναμνήσεις είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, είτε με τις τέλειες παραλίες και τη μοναδική βλάστηση είτε με το καταπληκτικό παραδοσιακό κερκυραϊκό φαγητό.

Κάναμε μια έρευνα για τις πιο γαργαλιστικές γεύσεις για τον ουρανίσκο σας και σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πεντανόστιμα πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε αν ποτέ ταξιδέψετε στη μαγευτική Κέρκυρα.

Παστιτσάδα

Η παστιτσάδα είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές. Γίνεται συνήθως με μοσχαρίσιο κρέας, παραγεμισμένο με λεπτοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό και αλατοπίπερο και με σάλτσα ντομάτας που έχει αρκετά μυρωδικά. Σερβίρεται με μακαρόνια.

Info: Στα χωριά του νησιού η παστιτσάδα γίνεται με κόκορα αντί για μοσχαρίσιο κρέας και πρέπει η σάλτσα να είναι πάρα πολύ πηχτή.

Μπουρδέτο

Το μπουρδέτο είναι ένα είδος ψαρόσουπας μαγειρεμένη με ψάρια όπως ο σκορπιός και ο μπακαλιάρος, σε ένα πικάντικο ζωμό που αποτελείται από κόκκινο πιπέρι, κρεμμύδια, αλάτι και ελαιόλαδο.

Σοφρίτο

Το εξαιρετικό σοφρίτο είναι λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, λευκό κρασί, αλάτι και ξίδι, ενώ σερβίρεται με ρύζι. 

Μελιτζάνες παστρόκιο 

Οι μελιτζάνες παστρόκιο είναι τηγανητές φέτες μελιτζάνας, πασπαλισμένες με τυρί σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και ανακατεμένες με βραστό αυγό, σαλάμι και πανσέτα, ψημένες στον φούρνο.

Παστίτσιο τσι νόνας

Το παστίτσιο τσι νόνας -δηλαδή της γιαγιάς- είναι μια παραλλαγή του κλασικού παστίτσιου. Η διαφορά έγκειται στα μακαρόνια που είναι κοντά και χοντρά, τυλιγμένα με φύλλο σαν σε πίτα καθώς επίσης και στο ότι αντί για κιμά η σάλτσα έχει βραστό αυγό κομμένο σε ροδέλες, κομμάτια από χοιρομέρι, σαλάμι και ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο.

Info: Αποτελούσε το πρώτο πιάτο ενός κυριακάτικου μεσημεριανού οικογενειακού γεύματος.

Tσιτσιμπύρα 

Η τσιτσιμπύρα είναι το σήμα κατατεθέν των Επτανήσων από την εποχή των Εγγλέζων και φτιάχνεται μόνο στη Κέρκυρα. Τα συστατικά του είναι χυμός λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ άριστης ποιότητας, νερό και ζάχαρη.

Κουμ κουάτ

Το κουμ κουάτ στα κινέζικα είναι το χρυσό πορτοκάλι και πραγματικά αυτός ο καρπός θυμίζει μικρό πορτοκάλι. Είναι ένα εξαιρετικό λικέρ αναζωογονητικό, αρωματικό και γλυκόπικρο. Μπορείτε να το απολαύσετε δροσερό καθώς επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική για γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Μαντολάτο

Το μαντολάτο είναι ένα γλύκισμα φτιαγμένο από ταχίνι, ασπράδι αυγού, μέλι και ολόκληρα αμύγδαλα. Είναι κάτι σαν παστέλι, άρα καταλαβαίνετε πως αν δεν έχετε και πολύ γερά δόντια καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε γιατί είναι αρκετά σκληρό και κολλάει.

Πουτίγκα

Η πουτίγκα είναι ένα γλυκό επηρεασμένο από τους Άγγλους. Αποτελείται από ξερό ψωμί και αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες.

Info: Οι νοικοκυρές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, της οποίας η προετοιμασία ξεκινάει έναν μήνα πριν. 

Φογάτσα

Η φογάτσα είναι ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης. Φτιάχνεται κυρίως το Πάσχα και βρίσκεται σε όλους τους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού και της πόλης. 

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η Κέρκυρα είναι ένα νησί για μερακλήδες και για αυτούς που αγαπούν το καλό φαγητό. Με την πρώτη ευκαιρία αξίζει να επισκεφθείτε το νησί, το οποίο δεν θα σας αφήσει παραπονεμένους! Οι εκλεπτυσμένοι ουρανίσκοι σας θα αποζημιωθούν σίγουρα.

Σας ανοίξαμε την όρεξη;

 

Επιμέλεια κειμένου: Έφη Μαυρομμάτη