Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 09:18

Σπιτικές γρανίτες

Η γρανίτα είναι η απόλυτη καλοκαιρινή απόλαυση! Δροστική, υγιεινή και με ελάχιστες θερμίδες, μας δίνει τη λύση όταν θέλουμε απεγνωσμένα κάτι παγωμένο, εκείνες τις στιγμές που ούτε ένα ποτήρι νερό δεν μπορεί να μας δροσίσει.

Η γρανίτα, γνωστή κι ως γρανίτα σιτσιλιάνικη (granita siciliana) αφού κατάγεται από την Σικελία, είναι ουσιαστικά ένα παγωμένο επιδόρπιο που αποτελείται από νερό, ζάχαρη κι οποιοδήποτε άλλο υλικό της επιλογής μας, κυρίως φρούτο. Τι κι αν σήμερα είναι από τα must γλυκά του καλοκαιριού; Κάποτε την σέρβιραν, κυρίως στα εστιατόρια, ανάμεσα στα ορεκτικά και το κυρίως πιάτο. Αναζωογονητική και γευστική, είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της, που σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς θα την φτιάξετε!

Βήμα 1: Λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Οπότε για να έχετε ένα εξασφαλισμένο αποτέλεσμα, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συγκεντρώσετε όλα τα υλικά. Για 2 ποτήρια-μερίδες γρανίτα θα χρειαστείτε 1 φλιτζάνι νερό (κατά προτίμηση εμφιαλωμένο), σχεδόν μισό φλιτζάνι ζάχαρη, και τέλος μισό φλιτζάνι του υλικού που θέλετε να δώσει τη γεύση και το άρωμα στη γρανίτα σας, όπως χυμός ή σάρκα φρούτου, καφές, λικέρ κλπ. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, να θυμάστε ότι η υφή δεν θα είναι τόσο συμπαγής.

Βήμα 2:  Φτιάξτε το σιρόπι εύκολα και γρήγορα. Ρίξτε σε ένα τηγάνι ή καλύτερα σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε τα 2 αυτά υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς και να σχηματιστεί ένα σιρόπι με ωραία και ομογενοποιημένη υφή.

Βήμα 3 : Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο, βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά και ύστερα στραγγίξτε το για να φύγουν τα όποια μη υγρά στοιχεία έχουν μείνει (π.χ. υπολείμματα από τη σάρκα του φρούτου).

Βήμα 4 Ρίξτε το μείγμα σε ένα ρηχό γυάλινο μπολ και βάλτε το στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Βήμα 5 Αφού βγάλετε το μείγμα από την κατάψυξη, πάρτε ένα ενα πηρούνι και ανακατέψτε το πολύ καλά. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ξανά στην κατάψυξη για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 6 Επαναλάβετε τη διαδικασία (βήμα 5) κάθε 30 λεπτά για 4 ώρες. Το μυστικό βρίσκεται στο καλό ανακάτεμα, αφού έτσι δεν θα δημιουργηθούν διάφοροι μικροί κρύσταλλοι που θα γίνουν εμφανείς όταν τη δοκιμάσουμε. Ιδανικά, η  γρανίτα πρέπει να σερβιριστεί αμέσως, αν και μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες.

Σας προτείνουμε μια άκρως καλοκαιρινή συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα!

 

Συνταγή για γρανίτα με λεμόνι και μέντα  (για 2 μερίδες)

 

Υλικά 

  • 4 λεμόνια μεσαίου μεγέθους
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • 10 φύλλα μέντας

Εκτέλεση 

Αφαιρέστε τη φλούδα από τα 2 μόνο λεμόνια και κρατήστε την. Στύψτε και τα τέσσερα λεμόνια. 

Προσθέστε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτια αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και μέσα στο σιρόπι, που μόλις φτιάξατε, προσθέστε τη φλούδα από τα λεμόνια και τα φύλλα μέντας. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά. Κατόπιν, στραγγίξτε το μείγμα, ώστε να αφαιρεθούν οι φλούδες των λεμονιών και τα φύλλα της μέντας, και μετά πρσθέστε σε αυτό τον χυμό λεμονιού.

Ακολουθήστε τα βήματα 4, 5 και 6 και η γρανίτα είναι έτοιμη!

Περισσότερες συνταγές στο www.mamapeinao.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Cheesecake με πραλίνα φουντουκιού Τούρτα μπανόφι »