Δευτέρα, 26 Μαϊος 2014 13:00

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά

3 µεγάλες πατάτες καθαρισµένες και κοµµένες σε φέτες

1 σελινόριζα, καθαρισµένη και κοµµένη σε φέτες

1 φλιτζ. κρέµα γάλακτος

1 φλιτζ. γάλα φρέσκο πλήρες

1 κ.γλ. βούτυρο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλιτζ. κριθαρένιο παξιµάδι ή φρυγανιά, κοπανισμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σχοινόπρασο ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα βράζουμε µισό λίτρο νερό και ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι. Αφού πάρει βράση, προσθέτουμε και τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τη σελινόριζα και βράζουμε για 5 - 6 λεπτά. Με την κουτάλα βγάζουμε τις βρασμένες φέτες σελινόριζας από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ελαφρά µε λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε στον πάτο ένα στρώµα πατάτες, και καλύπτουμε από πάνω με µερικές φέτες σελινόριζα. Απλώνουμε ξανά ένα στρώµα από πατάτες και µε τις υπόλοιπες φέτες σελινόριζα.

Σε ένα μεσαίο µπολ χτυπάμε το γάλα µε την κρέµα γάλακτος και περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες μας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το παξιµάδι. Πασπαλίζουμε µε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε καλά για 3 λεπτά και περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες μας. Προσθέτουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανο από πάνω και ψήνoυμε για 40 λεπτά µέχρι να σχηµατιστεί µια πυρόξανθη κρούστα. Γαρνίρουμε προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Μερίδες 4
Χρόνος προετοιμασίας 50 λεπτά
Περισσότερες συνταγές στο www.mamapeinao.gr