Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 09:27

Δεντρολίβανο

Ένα αγαπημένο βότανο με χιλιόχρονη ιστορία, το δεντρολίβανο είναι γνωστό από την αρχαιότητα στους λαούς της Μεσογείου.

Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.

Οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως αρωματικό σε πολλά φαγητά ενώ στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν σήμερα κυρίως στα γλυκά του κουταλιού. 

Τα ρωμαϊκά στρατεύματα διέδωσαν το δεντρολίβανο μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία. Με το πέρασμα των αιώνων, το αρωματικό βότανο επέκτεινε την "επιροή" του σε όλη την Ευρώπη και τελικά πέρασε στο Νέο Κόσμο στα τέλη του 1400, χάρη στους μεγάλους θαλασσοπόρους εξευρευνητές, όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος.  

Σύμφωνα με την θρησκεία, το δεντρολίβανο είναι ένα από τα δύο βότανα που πήραν οι πρωτόπλαστοι μαζί τους, όταν εκδιώχτηκαν από τον Παράδεισο. Γι’ αυτό και ο Θεός του έδωσε ιδιαίτερες θεραπευτικές δυνάμεις, ώστε να ανακουφίζει την ανθρωπότητα.

Πηγή:news.gr