Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020 06:36

Βασκικό τσίζκεϊκ: Το γλυκό από τη βόρεια Ισπανία

Όσοι αγαπούν το cheesecake να σηκώσουν το χέρι τους! Είναι ένα από τα γλυκά που θεωρούμε πλέον κλασσικό και λατρεύουμε να το απολαμβάνουμε στο σπίτι ή σε κάποιο ζαχαροπλαστείο.

Οι περισσότεροι ξέρουμε την αμερικανική έκδοση, με τη μαρμελάδα φράουλας ή κερασιού από πάνω. Ωστόσο, δεν είναι και η μοναδική. Πρόσφατα είδαμε την «ελληνική» βερσιόν με σύκα ενώ τώρα ήρθε να προστεθεί άλλη μία στο μενού.

Το βασκικό cheesecake. Μάς έρχεται από την βόρεια Ισπανία και συγκεκριμένα από την χώρα των Βάσκων, όπως μαρτυρά το όνομά του. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι έχει την όψη καμένου, γι’ αυτό και ονομάζεται και burnt cheesecake.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή του Γιώργου Τσούλη και ενθουσιαστήκαμε. Είναι πολύ εύκολη και λαχταριστή.

Δείτε τι θα χρειαστείτε για να το φτιάξετε:

ΥΛΙΚΑ:

640 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

180 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

30 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

6 αυγά, μεγάλα

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης, σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο και στη συνέχεια, ρίχνουμε τη βανίλια και το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίχνουμε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για το cheesecake.

Στη συνέχεια, σε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ. στρώνουμε δύο λαδόκολλες σε σχήμα σταυρού, τις οποίες βουτυρώνουμε, και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του cheesecake.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα για περίπου 40 λεπτά κι όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: bovary