Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020 14:55

Τούρτα κοκ - Παραμένει κλασική αξία

Είναι από εκείνα τα ρετρό γλυκά που με έναν μαγικό τρόπο σε γυρίζουν πίσω στα παιδικά σου χρόνια.

Με αφράτο παντεσπάνι και πλούσια κρέμα βανίλιας, λουσμένο με γλάσο σοκολάτας, το κοκ παραμένει κλασική αξία. Εδώ σας το προτείνουμε σε μορφή τούρτας: νόστιμα νοσταλγική, ήδη από την πρώτη κουταλιά κερδίζει μικρούς και μεγάλους...

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
250 γρ. αλεύρι για κάθε χρήση
100 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
180 ml γάλα
1 βανίλια σκόνη
Για την κρέμα βανίλιας:
500 ml γάλα
6 κρόκοι αυγού
250 γρ. ζάχαρη
4 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας βούτυρο
2 βανίλιες σκόνη
λίγο αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας:
125 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. ζάχαρη
125 ml κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας βούτυρο

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι: Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Ρίξτε μετά το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Ανακατέψτε και προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αδειάστε το σε δύο φόρμες 20 εκατοστών. Για να ξεφορμάρετε με ευκολία το παντεσπάνι, καλύψτε τες με αντικολλητική λαδόκολα και μετά αδειάστε το μείγμα.

Ψήστε το παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει για να συνθέσετε την τούρτα.

Ετοιμάστε την κρέμα βανίλιας: Βάλτε το γάλα με ελάχιστο αλάτι στην κατσαρόλα και αφήστε το να ζεσταθεί. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλεύρι και ρίξτε στο μείγμα λίγο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Ρίξτε όλο το γάλα, ανακατέψτε και βάλτε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέστε τη βανίλια και αφήστε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να πήξει. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε το βούτυρο, ανακατέψτε και αφήστε τη να κρυώσει.

Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώστε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα, βάλτε τη στην κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Ανακατέψτε και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς για να το απλώσετε στην τούρτα.

Για να συνθέστε την τούρτα, απλώστε την κρέμα στη μια φέτα παντεσπάνι, σκεπάστε με τη δεύτερη φέτα και απλώστε το γλάσο σοκολάτας.

Πηγή: ethnos