Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 06:13

Αρνάκι φρικασέ με σέσκουλα και σταμναγκάθι - Ένα μοσχομυριστό, παραδοσιακό φαγητό

Το αρνάκι μπαίνει στην κατσαρόλα με διάφορα χορταρικά και μυρωδικά σ’ αυτό το πεντανόστιμο και μοσχομυριστό παραδοσιακό φαγητό που δεν λείπει από τα ελληνικά κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια.

Πράσα, φρέσκα κρεμμυδάκια, σέσκουλα, σταμναγκάθι, μυρώνια και καυκαλήθρες του δίνουν γεύση κι άρωμα και το κλασικό κι αγαπημένο αυγολέμονο βάζει την τελική πινελιά.

Υλικά:

1,5 κιλό αρνίσιο κρέας κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση σπάλα)
1 κιλό σέσκουλα κομμένα
500 γρ. σταμναγκάθι
2 πράσα ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
από 1 ματσάκι μυρώνια και καυκαλήθρες
½ ματσάκι άνηθος
100 ml ελαιόλαδο
200 ml λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
3 αυγά
100 ml χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τα κομμάτια του κρέατος. Αφού ροδίσει το κρέας, σβήστε με το κρασί και αλατοπιπερώστε.

Προσθέστε 1,5 λίτρο νερό, ρίξτε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σέσκουλα και μαγειρέψτε για 1 ώρα σε μέτρια ένταση.

Ψιλοκόψτε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και τον άνηθο. Ρίξτε τα στην κατσαρόλα μαζί με το σταμναγκάθι και συνεχίστε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα. Δοκιμάστε το φαγητό και προσθέστε λίγο αλάτι αν χρειαστεί.

Χωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και ρίξτε έναν έναν τους κρόκους. Μετά ρίξτε τον χυμό λεμονιού και σταδιακά προσθέστε 5-6 κουταλιές από τα υγρά της κατσαρόλας.

Ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακινήστε τη για να ενωθούν τα υλικά και αφήστε το φαγητό για 4-5 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Πηγή: ethnos