Παρασκευή, 22 Μαϊος 2020 07:44

Τραγανοί κεφτέδες μπακαλιάρου

Παστό μπακαλιάρο μπορούμε να μαγειρέψουμε με χίλιους δυο τρόπους: κλασικό τηγανητό με ή άνευ σκορδαλιάς, πλακί, με σάλτσα ντομάτας, σε κροκέτες...

Με αυτό το πολύ δημοφιλές, θρεπτικό και οικονομικό ψάρι όμως, φτιάχνουμε και πολύ ωραίους κεφτέδες, ζυμωμένους με πατάτα, ψωμί, σκόρδο, κρεμμυδάκια και μυρωδικά, τραγανούς απέξω κι αφράτους στο εσωτερικό.

Υλικά:

600 γρ. ξαρμυρισμένο φιλέτο παστού μπακαλιάρου
400 γρ. βρασμένες και πολτοποιημένες πατάτες
200 ml γάλα
2 φύλλα δάφνης
1 αυγό
2 φέτες ψωμί τοστ τριμμένο
4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα φιλέτα του μπακαλιάρου, ρίξτε το γάλα και 200 ml νερό, προσθέστε τα φύλλα δάφνης και βράστε τα για 5 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα για 7-8 λεπτά ακόμα.

Βγάλτε τα φιλέτα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να κρυώσουν για να τα ξεψαχνίσετε και να αφαιρέσετε τα αγκαθάκια και τα κόκαλα (αν υπάρχουν).

Σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Βάλτε σε ένα μπολ τις πατάτες, το ξεψαχνισμένο φιλέτο μπακαλιάρου, το σοταρισμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, το αυγό, το ψωμί, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, ελάχιστο αλάτι (ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το φιλέτο του μπακαλιάρου) και λίγο πιπέρι. Ζυμώστε το μείγμα και αφήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Πλάστε τους κεφτέδες και μαγειρέψτε τους σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αφήστε τους σε μέτρια ένταση για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Πηγή: ethnos