Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 06:11

Kέικ... κόλα - Σοκολατένιο, με την ξεχωριστή γεύση του αναψυκτικού (Βίντεο)

Μια συνταγή που παίρνει γεύση από το πιο δημοφιλές αναψυκτικό.

Υπάρχουν οι παραδοσιακές συνταγές για απολαυστικό γλυκό και εκείνες που έρχονται να μπλέξουν γνώριμες γεύσεις σε ένα κομμάτι αφράτο, λαχταριστό κέικ με επικάλυψη σοκολάτας.

Το αναψυκτικό τύπου κόλα έρχεται να δώσει πιο αέρινη υφή και φυσικά, την ιδιαίτερη και ξεχωριστή γεύση του στο γλυκό. Κι αν μέχρι σήμερα γνωρίζατε μόνο τις καραμέλες κόλα, τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξετε και ένα λαχταριστό κέικ με το αναψυκτικό.

Υλικά:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι αναψυκτικό τύπου κόλα
1 ½ φλιτζάνι μαρσμάλοους
½ φλιτζάνι μαργαρίνη
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
3 κουταλιές κακάο άγλυκο σε σκόνη
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
½ φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 βανίλια
Για το γλάσο κόλα: ½ φλιτζάνι βούτυρο
3 κουταλιές κακάο
6 κουταλιές αναψυκτικό τύπου κόλα
400 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη κοσκινισμένα και προσθέτουμε και τα καραμελάκια μαρσμάλοους.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ηλιέλαιο, 3 κουταλιές κακάο και 1 φλιτζάνι αναψυκτικό τύπου κόλα και αφού ενωθούν και πάρουν βράση, ρίχνουμε πάνω από το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά.

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το γάλα, τα αυγά, τη μαγειρική σόδα και τη βανίλια. Προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα του κέικ.

Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 20x30 εκατοστών και στρώνουμε το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40’ λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο.

Ετοιμάζουμε στο μεταξύ την επικάλυψη, βάζοντας το υπόλοιπο βούτυρο, το κακάο και την κόλα σε κατσαρόλα να βράσουν. Περιχύνουμε πάνω από τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τα καρύδια.

Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το περιχύνουμε όσο είναι καυτό με την επικάλυψη. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για να μπορούμε να κόψουμε σε κομμάτια.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως ετοιμάζεται το κέικ κόλα με απολαυστική επικάλυψη σοκολατένιας κρέμας-κόλα.

Πηγή: iefimerida