Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 06:09

Παστίτσιο με αρωματική σάλτσα κιμά

Χοντρά μακαρόνια, κιμάς καρυκευμένος με μυρωδικά κι αφράτη μπεσαμέλ τι μας κάνουν; Ένα αξεπέραστο ελληνικό φαγητό, άρρηκτα δεμένο με τα οικογενειακά τραπέζια, που ακτινοβολεί σπιτική θαλπωρή.

Ναι μεν, το παστίτσιο μοιάζει μπελαλίδικο, αλλά τελικά είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε από ό,τι φαντάζεστε. Κι όταν βγαίνει αχνιστό από το φούρνο, με την επιφάνεια να έχει ροδίσει, σε αποζημιώνει και με το παραπάνω για το χρόνο που θα αφιερώσεις στην κουζίνα.

Εκείνο το πρώτο κομμάτι που το τρως σχεδόν καυτό είναι σκέτη... ζημιά.

Υλικά:

1 πακέτο χοντρό μακαρόνι
150 γρ. παρμεζάνα
2 αυγά
Για την μπεσαμέλ:
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 λίτρο γάλα
Για τη σάλτσα κιμά:
750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
1 κουτ. γλυκού βασιλικός
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε την μπεσαμέλ: Βάλτε το βούτυρο με το αλεύρι στην κατσαρόλα, αφήστε τα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας, ρίξτε το γάλα και αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να πήξει το μείγμα και αλατοπιπερώστε.

Για τη σάλτσα κιμά: Σοτάρετε σε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε για να σπάσουν οι σβόλοι του. Αφήστε για λίγα λεπτά και ρίξτε τις ντομάτες, το θυμάρι το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.

Βράστε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Όταν μαγειρευτεί το μείγμα, ρίξτε 3-4 κουταλιές από την μπεσαμέλ και ανακατέψτε.

Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 7 λεπτά και στραγγίστε τα.

Ξεχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους. Ρίξτε τους κρόκους στην μπεσαμέλ και ανακατέψτε. Χτυπήστε ελαφρά τα ασπράδια και ανακατέψτε τα με τα βρασμένα ζυμαρικά και με τη μισή ποσότητα παρμεζάνας.

Στρώστε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών σε ένα ορθογώνιο ταψί 30 x 40 εκ. Απλώστε το μείγμα του κιμά και μετά ρίξτε τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Σκεπάστε με την μπεσαμέλ και πασπαλίστε την υπόλοιπη παρμεζάνα στην επιφάνεια.

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά. Ξεσκεπάστε και ψήστε άλλα 7-8 λεπτά για να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Πηγή: ethnos