Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 06:57

Λαχταριστό κέικ μαρμπρέ με γλάσο σοκολάτας

Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή βήμα-βήμα και το αγαπημένο, διαχρονικό κέικ με τις χαρακτηριστικές, εναλλασσόμενες κυματιστές στρώσεις βανίλιας και σοκολάτας δεν θα αργήσει να βγει από το φούρνο αφράτο, ζουμερό και μυρωδάτο.

Αφού κρυώσει, θα το περιχύσετε με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας (ποτέ δεν είναι αρκετή) και... θα ανέβει ακόμη παραπάνω στην εκτίμηση όσων το δοκιμάσουν.

Υλικά:

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. γιαούρτι
400 γρ. ζάχαρη
300 γρ. βούτυρο
4 αυγά
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια σκόνη
50 γρ. κακάο
αλεύρι και βούτυρο για τη φόρμα του κέικ
Για το γλάσο:
100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
150 γρ. άχνη ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
3 κουτ. σούπας νερό

Εκτέλεση:

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.

Ρίξτε τα αυγά ένα κάθε φορά και μετά χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια.

Προσθέστε το γιαούρτι, ανακατέψτε και μετά ρίξτε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας για να σχηματιστεί ένα βελούδινο ομοιογενές μείγμα.

Χωρίστε το μείγμα σε δύο μέρη. Ρίξτε το κακάο στο ένα μέρος και ανακατέψτε.

Αλευρώστε και βουτυρώστε τη φόρμα του κέικ. Βάλτε εναλλάξ κουταλιές από τα δύο μείγματα, ρίξτε κάθε φορά τη μια πάνω στην άλλη στο κέντρο της φόρμας.

Κουνήστε με τα χέρια σας τη φόρμα για να απλωθεί η ζύμη του κέικ. Δεν πρέπει να ανακατέψετε με το κουτάλι για να σχηματιστούν οι στρώσεις βανίλιας και σοκολάτας.

Ψήστε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C για 50 λεπτά. Βγάλτε το από το φούρνο, αφήστε το να σταθεί για 15 λεπτά για να το ξεφορμάρετε.

Για το γλάσο σοκολάτας: Βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα την κουβερτούρα με το βούτυρο και το νερό και αφήστε τα σε χαμηλή ένταση μέχρι να λιώσουν. Ρίξτε την άχνη ζάχαρη, ανακατέψτε και ρίξτε το γλάσο στην επιφάνεια του κέικ.

Πηγή: ethnos