Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 06:15

Συνταγή για εορταστικό μπακλαβά

Σας καλωσορίζουμε στον μαγικό και ευωδιαστό κόσμο των χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Όλα πασπαλισμένα με την αγάπη και το γιορτινό πνεύμα των ημερών.

Υλικά:

25-30 φύλλα κρούστας

500 γραμμάρια καρύδια τεμαχισμένα

1 κ. γλ. κανέλα

2 κ. γλ. τριμμένο γαρίφαλο

300 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Ορισμένα ολόκληρα γαρίφαλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

600 γραμμάρια ζάχαρη

400 γραμμάρια νερό

80 γραμμάρια γλυκόζης ή μέλι

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή από ένα πορτοκάλι

1 στικ κανέλας

Εκτέλεση:

Για να προετοιμάσετε αυτή τη συνταγή, αρχίστε με το να λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να μην το κάψετε.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, περάστε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιού. (Για αυτή τη συνταγή μπακλαβά θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί περίπου 40-30 εκατοστά).

Αρχίστε με την επίστρωση των φύλλων στο κάτω μέρος του ταψιού για να σχηματιστεί η βάση του μπακλαβά. Στρώστε τα φύλλα, φροντίζοντας να τα περνάτε με το βούτυρο. Χρησιμοποιήστε περίπου 10-12 φύλλα για τη βάση.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα καρύδια, την κανέλα και το γαρίφαλο. Πασπαλίστε το μείγμα πάνω από κάθε φύλλο και συνεχίστε με αυτή τη διαδικασία μέχρι την κορυφή του μπακλαβά.

Τοποθετήστε τα τελευταία 10 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με το λιωμένο βούτυρο. Στο τέλος περάστε τον μπακλαβά με αρκετό βούτυρο.

Τοποθετήστε τον μπακλαβά στο ψυγείο για 15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να κόψετε, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι.

Αν σας αρέσει η γεύση του γαρίφαλου, τοποθετήστε ένα ολόκληρο γαρίφαλο σε κάθε κομμάτι. Πασπαλίστε με λίγο κρύο νερό και ψήστε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες, μέχρις ότου όλα τα στρώματα φυλλώματος να είναι τραγανά και χρυσά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι για τον μπακλαβά. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα συστατικά για το σιρόπι, βράζοντάς τα για περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις ο μπακλαβάς είναι έτοιμος, ρίξτε μ’ ένα μεγάλο κουτάλι αργά το κρύο σιρόπι πάνω από τον καυτό μπακλαβά, μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει εντελώς και σερβίρετέ τον αφού το σιρόπι έχει απορροφηθεί.

Πηγή: ethnos