Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 06:48

Παπαρδέλες με λευκό ραγκού κουνελιού

Το ραγκού είναι μια σάλτσα με ψιλοκομμένο κρέας, που σιγομαγειρεύεται στην κατσαρόλα μαζί με λαχανικά και κάποιον ζωμό ή ντομάτα.

Η πιο γνωστή εκδοχή ραγκού είναι η μπολονιέζε, η οποία φτιάχνεται συνήθως με ψιλοκομμένο, στο χέρι, μοσχαρίσιο κρέας, λαχανικά και ντομάτα και συνδυάζεται με μακριά και πλατιά ζυμαρικά όπως τα σπαγγέτι, οι παπαρδέλες ή τα λαζάνια. Συναντάμε όμως και ραγκού με κουνέλι, λουκάνικο, πάπια, αγριόχοιρο αλλά και με θαλασσινά ή και μόνο με λαχανικά.

Pappardelle al ragú bianco di coniglio (Παπαρδέλες με λευκό ραγκού κουνελιού)

Χρόνος: 1½ με 2 ώρες

Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 

1 κουνέλι, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια

ελαιόλαδο

150 γρ. παντσέτα, κομμένη σε κύβους

400 γρ. παπαρδέλες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια

1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε κυβάκια

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)

2 ποτήρια κόκκινο κρασί

500 ml ζωμό κοτόπουλου

1 φύλλο δάφνη

τα φύλλα από 1 κλωνάρι δεντρολίβανο

τα φύλλα από 1 κλωνάρι φασκόμηλο

αλάτι

πιπέρι

παρμεζάνα

λίγα φύλλα βασιλικού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, την παντσέτα, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να λιώσει το λίπος της παντσέτας. Αν έχουμε το συκώτι του κουνελιού, το προσθέτουμε και αυτό, ψιλοκομμένο, προς το τέλος.

Απομακρύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα πιάτο, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά. Ξαναβάζουμε τα λαχανικά και την παντσέτα στην κατσαρόλα, μαζί με τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 1 ώρα ή μέχρι που να ξεκολλάει το κρέας από τα κόκαλα.

Το βγάζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλά του και το μαδάμε με ένα πιρούνι. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή, την αφήνουμε να σιγοβράσει, με ανοιχτό καπάκι, μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Βράζουμε τις παπαρδέλες σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε καλά και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ραγκού. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με παρμεζάνα και λίγα φύλλα βασιλικού.

Πηγή: ethnos