Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 06:49

Σπαγγέτι αλά πουτανέσκα

Ένα σύγχρονο σχετικά πιάτο που γεννήθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα.

Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για τη δημιουργία του. Η μεν πρώτη, λαϊκή, εκδοχή και οι διάφορες παραλλαγές της, φυσικά, αναφέρονται στους οίκους ανοχής της Νάπολης, ενώ η δεύτερη αποδίδει την πατρότητα σε Ιταλό εστιάτορα, που σε στιγμή ανάγκης έφτιαξε μια σάλτσα με ό,τι διέθετε το ντουλάπι του.

Σπαγγέτι αλά πουτανέσκα (Spaghetti alla puttanesca)

Χρόνος: 25 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 

400 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι

15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

400 γρ. πομοντόρι, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά καρέ

8 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένα, μαζί με 4 κ.σ. από το ελαιόλαδό τους

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες

1 κόκκινη πιπερίτσα, ψιλοκομμένη

80 γρ. μαύρες ελιές, οι μισές ψιλοκομμένες

80 γρ. πράσινες ελιές, οι μισές ψιλοκομμένες

2 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη*

φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, χοντροκομμένα

αλάτι

πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βάζουμε τις αντζούγιες με το ελαιόλαδό τους σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σκόρδα και την πιπεριά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σκόρδα και να λιώσουν οι αντζούγιες. Προσθέτουμε τις ελιές, τα ντοματίνια, την κάππαρη και τα αφήνουμε να μαραθούν για 5-6 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πομοντόρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Ελέγχουμε για αλάτι και πιπέρι. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα σπαγγέτι 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Προσθέτουμε στη σάλτσα τον μαϊντανό και 3 κουταλιές της σούπας νερό από την κατσαρόλα. Σουρώνουμε τα σπαγγέτι, τα ανακατεύουμε καλά με τη σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 1 λεπτό ακόμη φροντίζοντας να παραμείνουν al dente.

*Οι ποσότητες για τις ελιές, την κάππαρη και τις αντζούγιες δεν είναι δεδομένες. Μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στο προσωπικό μας γούστο.

Πηγή: ethnos