Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 06:28

Συριανοί φραγκοκεφτέδες «γιαουρτλού»

Η Μαρία Διακάτου, από το εστιατόριο Αμπέλα στην ομώνυμη παραλία της Σύρου, μοιράστηκε με το ethnos τη συνταγή για αυτούς τους πολύ νόστιμους κεφτέδες από χοντροκομμένο χοιρινό κιμά και πάστα συριανού λουκάνικου που μαγειρεύονται με σάλτσα ντομάτας και δροσίζονται με στραγγιστό γιαούρτι.

Χρόνος: 1,5 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

300 γρ. χοντροκομμένο χοιρινό κιμά 

300 γρ. πάστα (γέμιση) συριανού λουκάνικου με μάραθο

200 γρ. κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 σφηνάκι ούζο

2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί

5-6 κλαδάκια μαϊντανό

1 αυγό

πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

800 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη

1 καυτερή πιπερίτσα

150 γρ. κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

60 γρ. ελαιόλαδο

1 ξύλο κανέλα

1/2 κ.σ. πετιμέζι

1/2 κ.σ. πελτέ μηλέικο

πιπέρι

αλάτι (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

Γιαούρτι στραγγιστό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη μαζί με την «πάστα» του λουκάνικου. Προσθέτουμε το ούζο και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε, «ψιχουλιάζοντας» (τρίβοντας) τους κιμάδες με τα δάχτυλα, για να ενωθούν. Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά. Περνάμε το σκόρδο από την ειδική πρέσα και το προσθέτουμε κι αυτό. Μουλιάζουμε ελαφρά τις φέτες του ψωμιού σε νερό και τις στύβουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε και το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα. Αποφεύγουμε να πιέζουμε το μείγμα με όλη την παλάμη, για να παραμείνει αφράτο. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά και το πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι στο multi και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μαζί με την κανέλα και την πιπερίτσα. Όταν καραμελώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα και τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό. Ρίχνουμε πιπέρι και αλάτι, αν χρειάζεται (γιατί αν χρησιμοποιήσουμε μηλέικο πελτέ, είναι πολύ πιο αλμυρός).

Μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Τελευταίο προσθέτουμε το πετιμέζι κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.

Σερβίρουμε τους φραγκοκεφτέδες με τη σάλτσα τους, προσθέτοντας στο κέντρο του πιάτου μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό.