Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 06:28

Χταπόδι στον φούρνο με πατάτες

Η συνταγή είναι του Νίκυ Μπέλλου από την ψαροταβέρνα Κληματαριά στις Μπενίτσες της Κέρκυρας.

Χρόνος: 2 ώρες και 45 λεπτά

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 μεγάλο χταπόδι, 3-5 κιλά 

5-6 μεγαλούτσικές πατάτες, κατάλληλες για φούρνο (π.χ. Κύπρου), κομμένες σε κομμάτια 3 εκ. περίπου

8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

1-1½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

 1 φλιτζάνι νερό

 πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι, καθαρίζουμε το εσωτερικό της κουκούλας του, χωρίζουμε τα πλοκάμια από τον κορμό και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μεγάλο ταψί και συμπληρώνουμε τα κενά με πατάτες και σκόρδο. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλείφουμε, με τα χέρια μας, τα κομμάτια του χταποδιού και τις πατάτες για να πάει το λάδι παντού. Ρίχνουμε το νερό και όσο πιπέρι θέλουμε, αλλά καθόλου αλάτι γιατί το χταπόδι έχει το δικό του και τα υγρά του θα αλατίσουν και τις πατάτες. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 150°C, φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου 2½ ώρες. Την τελευταία ώρα, όμως, ελέγχουμε συχνά μήπως στεγνώσει και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό, παρότι σε αυτήν τη θερμοκρασία κανονικά δεν πρέπει να χρειαστεί, αλλά ο κάθε φούρνος λειτουργεί διαφορετικά. Το χταπόδι θα είναι έτοιμο όταν θα έχει ροδοκοκκινίσει και θα τρυπιέται εύκολα με πιρούνι.

Σημ. Αν δεν βρούμε στην αγορά φρέσκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο χταπόδι. Στην περίπτωση αυτή, το αφήνουμε να ξεπαγώσει, αργά και φυσικά, στη συντήρηση ή, αν βιαζόμαστε, εκτός ψυγείου.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη γεύση αυτού του φαγητού παίζει το μεγάλο μέγεθος του χταποδιού. Ο Νίκος Μπέλλος μαγειρεύει το φαγητό αυτό μόνο όταν βρει μεγάλο, φρέσκο, ντόπιο χταπόδι. Κι επειδή δεν βρίσκει κάθε μέρα στην αγορά χταπόδι του απαιτούμενου μεγέθους, στην Κληματαριά του το σερβίρει ως πιάτο ημέρας. Αλλά κι εσείς μην επιχειρήσετε να το φτιάξετε με μικρότερο, όσο φρέσκο κι αν είναι το χταπόδι, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.

Πηγή: ethnos